In secolul XX, speranta medie de viata a crescut cu 30 de ani, ceea ce inseamna cel mai mare castig de pana acum in 5000 de ani de istorie a umanitatii. Mai mult, oamenii care ajung la varsta de 100 de ani nu mai reprezinta un club exclusivist, procentul lor crescand cu 51% intre anii 1990 si 2000, scrie Prevention.com.

Desigur, progresele in domeniul sanatatii, al educatiei, al prevenirii bolilor si tratamentele moderne au facut acest lucru posibil, dar, ceea ce se stie mai putin este ca obiceiurile de zi cu zi, aparent nesemnificative sau circumstantiale din trecutul  nostru, pot influenta cat timp si cat de bine vom trai.

Citeste, mai jos, care sunt indiciile, verificate de specialisti, ca vei trai mai mult decat te astepti, conform Prevention.com:

Varsta mamei tale la data la care te-ai nascut

Daca mama ta era sub varsta de 25 de ani atunci cand te-a nascut, ai de doua ori mai multe sanse sa traiesti 100 de ani. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Chicago, primele la fertilizare merg ovulele cele mai bune ale mamei mai tinere, prin urmare, descendentii sunt mai sanatosi.

Esti iubitor de ceai

Atat ceaiul verde cat si cel negru contin o doza concentrata de catechine, substante antioxidante care ajuta la relaxarea vaselor de sange si care protejeaza inima. Intr-un studiu facut in Japonia, la care au participat peste 40.500 de barbati si femei, s-a demonstrat ca cei care beau 5 sau mai multe cesti de ceai verde in fiecare zi aveau cel mai mic risc de a muri de boli de inima si accident vascular cerebral. Alte studii care au implicat ceai negru au aratat rezultate similare.

Preferi mersul pe jos

Oamenii care merg pe jos aproximativ 30 de minute pe zi traiesc de patru ori mai mult decat cei care merg mai putin, indiferent de cat de grasi sunt, potrivit unui studiu recent, efectuat pe 2 603 barbati si femei. In mod similar, femeile supraponderale isi pot imbunatati sanatatea inimii prin adaugarea a doar 10 minute de activitate fizica la rutina lor zilnica, spun cercetarile recente.

Nu consumi sucuri acidulate (nici chiar dietetice)

Oamenii de stiinta din Boston au descoperit, intr-un studiu recent, ca consumul de cola in fiecare zi dubleaza riscul de sindrom metabolic – un grup de factori, incluzand tensiune arteriala crescuta, niveluri crescute de insulina si exces de grasime in jurul taliei, care cresc sansele aparitiei bolilor de inima si a diabetului zaharat. (Si a depresiei, spun noi cercetari). Un „vinovat” ar putea fi aditivul care ii confera bauturii culoarea caramelului. Oamenii de stiinta speculeaza, de asemenea, ca „bautorii de cola isi expun regulat gusturile la indulcitori naturali sau artificiali, conditionandu-si astfel preferintele pentru alimente dulci, ceea ce poate duce la cresterea in greutate”, spune Vasan S. Ramachandran, MD, profesor de medicina la Boston University School of Medicine si cercetatorul principal al studiului.

Citeste si: Japonezii traiesc mai mult decat ceilalti – care este secretul lor?

Ai picioare puternice

Forta inferioara a corpului inseamna un echilibru fizic bun, flexibilitate si rezistenta. Pe masura ce imbatranim, aceste atribute sunt esentiale pentru reducerea riscului de caderi si leziuni – in special fracturile de sold, care de multe ori duc rapid la scaderea sanatatii generale. Pana la 20% dintre pacientii cu fractura de sold mor intr-un an din cauza complicatiilor traumei. “Micsorarea muschilor coapsei este predictorul numarul 1 al fragilitatii la varste inaintate”, spune Robert Butler, MD, presedinte al Centrului International de Longevitate al SUA din New York City.

Consumi alimente naturale colorate in purpuriu

Strugurii negri, afinele si vinul rosu primesc acea culoare profunda si bogata din polifenoli. Polifenolii sunt compusi care reduc riscul bolilor cardiace si pot, de asemenea, sa protejeze impotriva bolii Alzheimer, potrivit unei noi cercetari. Polifenolii ne ajuta sa ne mentinem vasele de sange si arterele flexibile si sanatoase. “Ce este bun pentru arterele coronare este, de asemenea, bun si pentru vasele de sange ale creierului”, spune Robert Krikorian, PhD, director al Centrului pentru Tulburari Cognitive de la Universitatea din Cincinnati. Studiile preliminare pe animale sugereaza ca adaugarea strugurilor negri in dieta poate imbunatati functia creierului. Mai mult, intr-un studiu recent efectuat la om, cercetatorii au descoperit ca consumul a cel putin o cupa de afine in fiecare zi poate imbunatati comunicarea intre celulele creierului, sporind memoria.

Ai avut o adolescenta sanatoasa

Un studiu in Jurnalul de Pediatrie, in care s-au urmarit 137 de afro-americani de la nastere pana la varsta de 28 de ani, a constatat ca excesul de greutate la varsta de 14 ani creste riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la varsta adulta. Adultii cu diabet zaharat au de doua pana la patru ori mai multe sanse sa dezvolte boli de inima decat cei care nu sunt diabetici, conform American Heart Association.

Ai studii superioare

Un studiu recent al Facultatii de Medicina Harvard a constatat ca persoanele cu mai mult de 12 ani de invatamant formal la activ traiesc cu 18 luni mai mult decat cele cu mai putini ani de scolarizare. De ce? Cu cat ai mai multa educatie, cu atat mai putin este probabil sa fumezi. De fapt, doar aproximativ 10% dintre adultii fumatori au studii superioare, potrivit CDC.

Iti plac foarte mult prietenii tai …

“Relatiile interpersonale bune actioneaza ca un pansament impotriva stresului”, spune dr. Micah Sadigh, profesor asociat de psihologie la Colegiul Cedar Crest. Stiind ca aveti langa voi oameni care va sustin, va mentineti sanatosi, mental si fizic: Stresul cronic slabeste sistemul imunitar si imbatraneste mai repede celulele, reducand in final durata vietii cu 4 pana la 8 ani, potrivit unui studiu. “Aveti nevoie de prieteni cu care sa discutati fara a fi judecati sau criticati”, adauga Sadigh.

… si sunt sanatosi

Daca cei mai apropiati prieteni castiga in greutate, “sansa” ta de a face acelasi lucru ar putea creste cu 57%, potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medicine. “Pentru a iti mentine un stil de viata sanatos, este important sa te asociezi cu oameni care au obiective similare”, spune Nicholas A. Christakis, MD, PhD, cercetator principal al studiului. Alatura-te unui grup care urmeaza un program de slabit sau antreneaza-te impreuna cu un prieten zi de zi.

Sursa: Prevention.com