Un oraș inteligent necesită o conectivitate ultra-densă a rețelelor de senzori pentru: siguranța publică, calitatea mediului, monitorizarea traficului, controlul energetic etc. și toate datele să fie accesibile în mod deschis, să fie utilizate pentru a îmbunătăți gestionarea municipală, îmbunătățind în același timp calitatea vieții pentru locuitorii săi. Rolul soluțiilor  de iluminat inteligent în transformarea digitală a orașelor a câștigat un impuls în ultimii ani. Această evoluție va continua și în anii următori, pe baza conectivității sporite și a soluțiilor de internet industrial (IIoT), devenind un element-cheie în majoritatea strategiilor orașelor inteligente din întreaga lume, se arata intr-un comunicat de presa.

Oportunitățile de care orașele pot profita prin instalarea de soluții inteligente de iluminat depășesc cu mult crearea de valoare prin economii de energie și costuri de întreținere (care sunt uriașe, având în vedere că 40% din bugetul de energie al unui oraș este consumat de iluminatul stradal, iar soluțiile inteligente pot duce la economii până la 50% din aceste costuri) sau îmbunătățirea impactului asupra mediului. Instalarea soluțiilor inteligente de iluminat poate juca un rol-cheie într-o strategie urbană inteligentă, în care instalațiile de iluminat public servesc drept coloană vertebrală a unei rețele în care serviciile sunt livrate în beneficiul cetățenilor.

Astăzi, majoritatea orașelor care instalează soluții de iluminat inteligent aleg sisteme care sunt deja echipate cu tehnologia senzorilor sau care pot fi modernizate cu ușurință pentru a utiliza avantajele aplicațiilor IoT. Beneficiile cheie ale acestora sunt: reducerea energiei și a costurilor de întreținere, sporirea siguranței publice, un trafic nocturn mai sigur din cauza vizibilității sporite a pericolelor, impactul măsurabil asupra mediului datorat consumului redus de energie.

Pentru a dezvolta verticala de iluminat inteligent, Primăria Municipiului Iași a depus proiectul „Reabilitare / modernizare / extindere, eficientizare rețea de iluminat public în Municipiul Iași” a cărui valoare este de 21.868.648,10 lei, inclusiv TVA. Intervențiile vor consta în instalarea a: 4.088 de corpuri de iluminat cu LED, 4.122 de module de telegestiune cu punct luminos, 41 de stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice, 287 de puncte de aprindere și a unui sistem de telegestiune.