51 de autobze electrice cu lungimea de 12 metri vor deservi rutele de transport public din municipiile:

  • Alba Iulia (13 autobuze electrice – pentru rutele 103 și 104);
  • Buzău (9 autobuze – pentru ruta 10);
  • Constanța (20 autobuze – pentru rutele 100, 100 C și 43 M);
  • Ploiești (9 autobuze – pentru rutele 2 și 2 B).

Ordinul de finanţare a proiectului a fost semnat pe 1 octombrie 2019 de viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, iar investiţia va fi implementată de MDRAP (în calitate de lider de parteneriat) şi municipiile mai sus precizate (în calitate de parteneri).

Obiectivul proiectului îl reprezintă promovarea mobilității urbane durabile prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic și modern în județele Alba Iulia, Buzău, Constanța și Ploiești.

Mijloacele de transport vor fi achiziţionate cu fonduri europene asigurate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), valoarea finanțării nerambursabile fiind de 142.453.195,57 lei, iar perioada de implementare – de 36 de luni.

 

POR 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Alocarea estimată se ridică la 8,38 miliarde euro, din care 6,86 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE (prin FEDR), iar 1,52 miliarde de euro – contribuția națională. Autoritatea de Management a programului funcționează la nivelul MDRAP.

POR 2014-2020 finanțează proiecte care contribuie la obiectivul general de creştere a competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să-şi poată gestiona în mod eficient resursele şi să-şi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic.