Bitdefender, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Europol, oferă gratuit un instrument pentru decriptarea datelor. Acest serviciu vine in contextul in care Ransomware-ul GandCrab a făcut peste 50.000 de victime în mai puțin de o lună, inclusiv din România.

Cei care trimit virusul GandCrab cer recompense substanțiale ca să redea accesul la datele blocate, informează producătorul de soluții de securitate Bitdefender. GandCrab se răspândește prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitanțe și facturi fictive trimise ca fișiere atașate în e-mail-uri. Odată ce victima accesează vectorul de atac, GandCrab blochează fișierele importante de pe terminalul folosit și apoi o șantajează. Circa 53.000 de terminale au fost până acum afectate.

Dezvoltatorii Grand Crab cer recompense cu valori cuprinse între 400 de dolari și câteva sute de mii

În schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii Grand Crab cer recompense cu valori cuprinse între 400 de dolari și câteva sute de mii, în moneda virtuală Dash, folosită în premieră pentru activități infracționale asociate ransomware. Diferența semnificativă între sumele cerute victimelor șantajate se explică prin faptul că infractorii informatici au dezvoltat și un serviciu de afiliere care permite răspândirea GandCrab de către orice altă grupare interesată să câștige bani.

Bitdefender, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Europol, oferă gratuit un instrument pentru decriptarea datelor.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din e-mail-uri nesolicitate.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluții de protecție împotriva amenințărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de țări.

sursa:mediafax