ORAȘELE ABORDEAZĂ SIGURANȚA ȘI SECURITATEA PUBLICĂ în moduri foarte variate, în funcție de evenimente recente, de caracteristicile fizice, de infrastructură și de temele care îngrijorează comunitățile. Descoperiți, mai jos, 8 studii de caz din întreaga lume, cu rezultate concrete, care au la bază soluțiile Dell Technologies pentru proiectele Safe City.

1. Consolidarea siguranței publice și comerciale: Orașul Bac Ninh, Vietnam. Care a fost provocarea? Pentru a încuraja investițiile străine, orașul Bac Ninh și-a propus să consolideze siguranța publică și comercială. Pentru a reuși acest lucru, orașul avea nevoie de un centru de comandă și control pentru componentele de e-guvernare, e-cetățean și sistemele Internet of Things (IoT). De asemenea, deoarece planificase instalarea a 50.000 de camere de supraveghere video în următorii cinci ani, Bac Ninh căuta și un sistem de securitate scalabil și integrat. Soluția Dell Technologies a dus la crearea unui mediu mai sigur pentru cetățeni, prin reducerea ratei criminalității. Mai mult, orașul și-a sporit eficiența în administrarea resurselor, iar timpul de răspuns la rezolvarea incidentelor de către serviciul de ambulanță și poliție s-a îmbunătățit. Pentru mai multe informații despre modul în care soluțiile Dell Technologies pot ajuta orașele să-și construiască baze solide pentru viitorul lor, vizitați www.DellEMC.com/DigitalCities.

2. Detectarea și gestionarea incidentelor. Răspunsurile foarte rapide ale echipelor de siguranță publică devin posibile și printr-un sistem de iluminat public conectat cu senzori optici sau/și microfoane care să transmită alerte în cazurile de urgență. Totodată, mașinile de intervenție, cum sunt ambulanțele, dotate cu comunicații 5G, pot fi conectate și pot trimite comenzi la sistemul semaforizat de dirijare a traficului, astfel încât să obțină cale liberă și să se deplaseze cât mai rapid.

3. Reacții rapide. Într-un oraș inteligent beneficiar de comunicații 5G, detectarea rapidă a situațiilor de urgență poate îmbunătăți timpul de răspuns al primilor salvatori, fie ei echipe medicale sau pompieri. În cazul identificării unui incediu, sistemul poate activa automat dispozitivele anti-incendiu și stropitoarele. Comunicațiile 5G permit așadar timpi de răspuns foarte rapid; de exemplu stropitoarele pornesc la 1-2 secunde de la alarmă.

4. Poliție predictivă. Orașele digitale pot beneficia de prevenție în privința infracționalității. Poliția poate combina analiza datelor din resurse diferite – drone, camere mobile, tehnologii de recunoaștere facială – pentru a identifica zonele cu potențial infracțional. Avem un exemplu concludent: după ce s-au confruntat cu 400 de decese cauzate de traficul de droguri într-un singur an și cu creșterea numărului de atacuri armate, oficialii din Manchester au creat un sistem predictiv al poliției bazat pe statistici, meteo și alte informații, care să indice întimp real zonele cu mare potențial infracțional. Acuratețea predicțiilor a fost de 60%, iar rata criminalității s-a redus cu 28%.

5. Monitorizarea cu senzori. Senzorii instalați în zonele importante ale infrastructurii urbane trimit date care ajută la identificarea unor potențiale pericole, protejând locuitorii și activitatea economică. Senzorii pot detecta sunete (microfoane), nivelul CO2, presiunea, umiditatea, temperatura și lucrează împreună cu algoritmi de machine learning pentru a detecta anomalii. Astfel de senzori preiau eficient sarcina supravegherii unor structuri și obiective, declanșând răspunsuri automate, precum oprirea unor instalații sau mașini în caz de funcționare defectuoasă.

6. Managementul mulțimilor. Un smart city poate înțelege perfect când, unde și de ce se formează mulțimile de oameni și poate face predicții privind direcțiile de deplasare și comportamentul. De pildă, la un mare festival de muzică, organizatorii pot îmbunătăți experiența și siguranța participanților folosind tehnologii de gestionare a mulțimilor, bazate pe rețelele de comunicații mobile și IoT. Astfel, află, de exemplu, densitatea umană în diverse locuri sau timpul de așteptare la coadă la toaletă și iau măsuri de direcționare sigură a participanților.

7. Sănătatea publică. Prin combinarea analizei big data cu informații medicale generale, marile aglomerări urbane previn epidemiile înainte ca maladiile contagioase să se răspândească necontrolat. Responsabilii locali au la îndemână analize geospațiale pentru vizualizarea unor informații complexe pe hărți, astfel încât să ia măsuri în zonele cele mai expuse. Analizele geospațiale pot ajuta și la luarea deciziilor corecte în cazul relelor tratamente aplicate copiilor, abuzului de droguri, șomajului și altor probleme sociale, astfel încât resursele să fie cât mai eficient folosite.

8. Infrastrutura inteligentă. Conectarea senzorilor prin rețele de mare viteză la data center și cloud prin tehnologii HPC (High Performance Computing) creează oportunități de a stabili tendințe și de a învăța din situații critice. Avem exemplul New Orleans, oraș cu deficit de personal în poliție. Aici a fost creat un centru de criză – Real Time Crime Center (RTCC) prin instalarea de soluții tehnologice în zonele cu criminalitate ridicată. Camerele video trimit informații către RTCC, iar polițiștii pot astfel să își organizeze mai eficient activitatea. Barcelona utilizează senzorii plasați în diferite zone pentru a măsura poluarea și a instalat subteran un sistem de pubele inteligente capabil să transmită informații unui centru, astfel încât circulația camioanelor de gunoi să fie eficientă. Prin intermediul soluțiilor de Safe City, Dell Technologies sprijină companiile și instituțiile publice în crearea unor orașe eficiente și sigure pentru locuitorii lor.

Acest articol a fost publicat în Ghidul Soluțiilor Smart City 2020