Se stie ca sportul a fost mult timp cunoscut pentru ca reduce depresia si anxietatea si este de obicei prescris in prevenirea sau vindecarea bolilor mintale. Cu toate acestea, se stie mai putin despre impactul activitatii fizice asupra starilor pozitive ale sanatatii mintale, cum ar fi fericirea si multumirea, scrie Michigan News.

Weiyun Chen, profesor asociat in kinetologie la Universitatea din Michigan, a dorit sa afle daca exercitiul fizic creste starile pozitive in acelasi mod in care reduce aspectele negative ale sanatatii mintale.

In mod specific, cercetatorii au examinat aspectele legate de activitatea fizica asociate cu fericirea si care oameni ar putea beneficia de efectele acestora.

In acest scop, Chen si co-autorul Zhanjia Zhang, doctorand, au analizat 23 de studii privind fericirea si activitatea fizica. Cele 15 studii observationale au aratat o asociere directa sau indirecta pozitiva intre fericire si exercitiu fizic. Cele opt studii interventionale au aratat rezultate incoerente.

Studiile au inclus informatii privind sanatatea de la mii de adulti, varstnici, adolescenti, copii si supravietuitori ai cancerului din mai multe tari.

“Descoperirile noastre sugereaza faptul ca activitatea fizica si volumul exercitiilor sunt factori esentiali in relatia dintre activitatea fizica si fericire”, a spus Chen. „Mai important, chiar si o mica schimbare in activitatea fizica face diferenta cand vorbim despre fericire”.

Rezultatele sugereaza un efect de prag in relatia dintre fericire si activitatea fizica – mai multe studii au constatat ca nivelurile de fericire sunt aceleasi daca oamenii au facut exercitii fizice intre 150 si 300 de minute pe saptamana sau mai mult de 300 de minute pe saptamana.

Activ si fericit?

La revizuirea studiilor observationale s-a constatat ca, in comparatie cu persoanele inactive, rata sanselor de a fi fericit a fost cu 20, 29 si 52% mai mare pentru persoanele care erau insuficient de active, suficient de active sau foarte active.

Citeste si: Afla cum te poti antrena inclusiv la birou

Mai multe studii au analizat relatia dintre activitatea fizica si fericire la persoanele tinere. Un studiu a constatat ca tinerii care s-au angajat intr-o activitate fizica o data pe saptamana, comparativ cu niciuna, au avut de 1,4 ori sansele de a fi fericiti daca au o greutate normala si de 1,5 ori mai mari decat cei supraponderali. Un alt studiu a constatat ca adolescentii care au fost activi fizic cel putin de doua ori pe saptamana au avut un grad de fericire semnificativ mai mare decat cei care au fost activi o data pe saptamana. Un studiu suplimentar a constatat ca studentii care au participat la activitatea fizica au avut de 1,3 ori mai multe sanse de a fi fericiti decat colegii lor care nu au participat.

Trei studii au analizat fericirea si activitatea fizica la adultii in varsta. Un studiu a constatat ca exercitiul fizic este asociat cu adulti mai fericiti. Un alt studiu a constatat ca numarul total de minute de exercitii pe saptamana a fost in mod pozitiv legat de fericire. Cu toate acestea, concluziile sugereaza ca fericirea depinde de starea de sanatate si/sau de interactiunea sociala.

Alte trei studii au analizat grupurile speciale: Printre supravietuitorii cancerului ovarian, parcurgerea a 150 de minute de activitate fizica moderata spre viguroasa a fost semnificativ asociata cu nivelul de fericire. La copii si adolescenti cu paralizie cerebrala, activitatea fizica a prezis nivelul de fericire, iar printre consumatorii de droguri, numarul sesiunilor saptamanale de exercitii, indiferent de intensitate, a fost slab asociat cu fericirea.

In studiile de interventie, activitatea fizica a inclus cursuri de aerobic, activitati scolare mixte si exercitii de intindere si echilibru in sesiuni de 30 sau 75 de minute o data sau de cinci ori pe saptamana, timp de 7 saptamani sau timp de un an. Patru dintre studiile de interventie au aratat o diferenta semnificativa in schimbarea starii de fericire dintre grupul de interventie si grupul de control, iar trei nu.

Revizuirea finala a analizat numai studiile omologilor publicate in revistele de limba engleza, ceea ce ar putea duce la o supraestimare a relatiei pozitive de cauzalitate dintre activitatea fizica si fericire. Deoarece au existat studii clinice aleatorii limitate, cercetatorii nu au putut stabili legatura exacta dintre fericire si activitatea fizica.

Studiul “O revizuire sistematica a relatiei dintre activitatea fizica si fericire” a fost publicat pe 24 martie in editia online a Jurnalului Studiilor de Fericire.

Sursa: Michigan News