De la alimentație, poluare, fumat până la cuptorul cu microunde sau telefonul mobil, multe riscuri la care ne expunem zi de zi sunt considerate a fi implicate în apariția cancerului. Unele sunt în realitate total inofensive, în timp ce altele chiar ne amenință sănătatea și am face bine să le evităm. Pe de altă parte, nu de puține se întâmplă ca persoane care au un stil de viață exemplar să nu fie totuși cruțate de diagnosticul redutabilcancer.

Platforma Cancer360 pune la dispoziția publicului tot ce trebuie știut despre cauzele, simptomele, tratamentele și metodele de prevenție ale tuturor tipurilor de cancer. Este important să avem acces la informații corecte despre cancer și să nu ne lăsăm influențați de unele concepții greșite despre această boală, care pot duce la alegeri nefericite, ce nu sunt în interesul sănătății. Iată o serie de adevăruri și mituri lămurite cu ajutorul informațiilor de pe această platformă.

  1. Dacă părinții sau frații au avut cancer, vei avea și tu acest risc

Este adevărat că dacă una sau mai multe rude de gradul întâi au avut cancer, riscurile cresc și pentru tine. De aceea, nu trebuie să neglijezi monitorizarea perioadică a stării de sănătate și să efectuezi testele de screening recomandate de medic. Orice anomalie depistată în stadiu incipient poate fi tratată cu mai mai multe șanse de succes. Însă, datele arată că doar 10% dintre cancere au factor ereditar. Cele mai frecvente cancere moștenite genetic sunt cancerul de colon și cel de sân, în care sunt implicate genele BRCA1 și BRCA2. O mare influență asupra apariției cancerului o are prevenția printrun stil de viață sănătos. Așa că, indiferent dacă tatăl tău a avut cancer pulmonar, să zicem, asta nu înseamnă că și tu te vei îmbolnăvi, mai ales dacă nu fumezi și nu lucrezi într-un mediu poluat.

  1. Dacă nimeni din familie nu a avut cancer, nici tu nu te vei îmbolnăvi

Nimeni nu garantează acest lucru. Majoritatea cazurilor de cancer nu au legătură cu istoricul familial de cancer. Sunt influențate de factori de mediu, stilul de viață și mutații genetice sporadice. În realitate, de cele mai multe ori nu se poate preciza un singur factor de risc implicat în apariția cancerului. Cancerul este o boală complexă, plurifactorială și imprevizibilă. Se recomandă un stil de viață sănătos și screening periodic pentru toți pacienții.

  1. Obezitatea favorizează apariția cancerului

Persoanele supraponderale și mai ales cele obeze au un risc crescut de a dezvolta boli de tot felul, de la afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge, diabet până la maladii canceroase, cum ar fi cancer de sân, de colon, de pancreas sau de ficat. Studiile arată că talia care depășește 80-88 cm în diametru la femei și 94-102 cm la bărbați dublează riscul de cancer. Așa că ai toate motivele să ții greutatea sub control și să respecți toate acele sfaturi medicale privind obiceiurile alimentare sănătoase.

  1. Stresul duce la cancer

Mulți pacienți care se îmbolnăvesc de cancer sunt convinși că stresul a avut partea lui de vină. Însă nu există concluzii clare ale studiilor care să confirme stresul drept cauză a cancerului. Este un factor de risc, dar trebuie să recunoaștem că milioane de persoane trec de-a lungul vieții prin evenimente extrem de traumatizante și totuși nu fac cancer. Așadar, nu se poate stabili cu certitudine o relație cauză-efect. Mai degrabă, o viață dominată de stres se asociază adesea cu un stil de viață haotic, refugiu în alcool, fumat, hrană fast-food.

  1. Cancerul recidivează

Din păcate, majoritatea formelor de cancer nu sunt 100% vindecabile. Este adevărat că noile terapii oncologice au transformat cancerul într-o boală cronică, iar mulți pacienți au o speranță de viață mult mai îndelungată decât aveau în trecut bolnavii oncologici. Cu toate acestea, celulele canceroase au capacitatea de a scăpa chiar și de cele mai performante arme ale medicilor. Și este suficient ca o singură celulă canceroasă să supraviețuiască pentru a se înmulți și a forma noi tumori. Atunci, se poate vorbi despre o recidiva a cancerului sau despre metastaze. Însă o astfel de traiectorie nu este absolut obligatorie. Sunt pacienți care au peste 90% șanse de a intra în remisie completă și de a nu se mai confrunta vreodată cu boala. În orice caz, monitorizarea stării de sănătate a unui pacient cu istoric de cancer trebuie să aibă loc periodic.

Mai multe informații despre cancer și tratamentul cancerului aflați pe site-ul Cancer360.ro