Antreprenorii care au gradinițe, after school și școli private trec printr-o perioadă extrem de dificilă și riscă să își piardă afacerile. Luni, 4 mai, va fi demarată activitatea grupului de lucru pentru susținerea învățământului particular. Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, Luminița Barcari, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar și reprezentanți ai Asociației Școlilor Particulare și ai unităților particulare de învățământ din România s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta situația dificilă în care se află afacerile care activează în domeniul educației private.

În prezent, în România există aproximativ 1.500 de unități particulare de învățământ autorizate și acreditate. Statul român asigură, conform L1/2011, finanțare de bază/elev/preșcolar pentru unitățile de învățământ particulare acreditate, reprezentând costuri pentru plata salariilor cadrelor didactice și pentru cheltuieli cu bunurile și serviciile. Finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat, precum și pentru elevii din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional s-a stabilit prin HG 106/2020.

Unitățile de învățământ particulare autorizate nu beneficiază de finanțare de bază – costul standard per elev – și au solicitat sprijin pentru traversarea dificultăților din această perioadă. Asociația Școlilor Particulare a înaintat Ministerului Educației și Cercetării mai multe variante de măsuri de susținere financiară, în contextul Pandemiei Covid-19. În urma întâlnirii de s-a convenit constituirea unui grup de lucru la nivelul ministerului din care vor face parte și reprezentanți ai învățământului particular, grup ce are drept scop identificarea soluțiilor pentru sprijinirea acestui tip de învățământ.

Raluca Niță, care deține grupul de grădințe Schnuffelgarten, declară că ce se întâmplă acum ar putea să îi distrugă afacearea în care a investit mai bine de 10 ani. “Ce ni se cere acum? Să închidem porțile sediilor in fata: – părinților, care au nevoie de noi; – copiilor, care striga prin casa ca vor la gradi; – angajaților, care rămân pe drumuri, – investiție in sedii, care nu se va putea recupera. Nu spun asta, pentru ca nu sunt conștientă de starea în care ne aflam, izolați de 6 săptămâni la domiciliu cu copiii. Vom trăi cu acest virus luni bune, poate peste un an… Ce facem? Stăm izolați încă un an? Readucem copiii în grădinițe, școli în Septembrie când se așteaptă al doilea val de Covid? Când revin și gripele? Sau se va da alt decret ca stam acasă pana după revelion?”, spune Raluca.

Firmele private care oferă servicii educaționale pot organiza activități educaționale cu putini copii ( maxim 5 copii in clasa), pot avea norme de igiena și măsuri de prevenire și dezinfectare zilnică. Aceste firme sunt plăite de părinți, nu de stat și nu mai pot cere părinților sa îi sprijine, pentru că și lor le este greu financiar. De asemenea, Raluca ridică problema chiriilor și ale ratelor la împrumuturile amânate acum, dar care se vor aduna în viitorul apropiat.

“Eliberam sediile în care  am investit enorm? O luăm de la capăt în septembrie? Și personalul? Angajam pe oricine în septembrie? Sper că se va reveni asupra deciziei și vor permite locațiilor care au capacitatea de a organiza activități educaționale, implementând norme igienice sigure atât pentru copiii noștri, cât și pentru părinți și angajați, să funcționeze limitat și cu mare responsabilitate”, a continuat Raluca.