•  testele rapide Covid-19 sunt astăzi cea mai eficientă soluție de prevenție
  • testele Antigen Plus dezvoltate și produse de DDS Diagnostic detectează și noile tulpini apărute
  • Anticorpii Neutralizanți detectează anticorpii neutralizanți și cei de protecție atât post infecție cât și post-vaccinare

 Într-o perioadă în care subiectul de interes maxim al omenirii este lupta împotriva unuia dintre cei mai agresivi virusuri din epoca modernă, există și soluții la îndemână, foarte eficiente pentru a ne proteja. Este vorba despre testarea rapidă. Testele cu acuratețe de peste 98%, cu rezultate în 10 maxim 15 minute, cu performanțe de diagnostic similare cu testul RT-PCR, metoda agreată în faza inițială pentru identificarea SARS-CoV-2, ne pot ajuta să trecem mai ușor peste această perioadă. Prețurile testelor rapide sunt categoric net avantajoase și accesibile marii majorități a populației: între 26-40 lei / test rapid Antigen sau Anticorpi versus cca 270 lei / test  PCR.

Fie că vorbim despre testele antigen sau cele de anticorpi, soluția pare că este testarea rapidă repetată. Astfel putem evita riscul de a îi infecta fără sa știm pe cei dragi sau de a dezvolta forme grave pentru ca nu am ajuns la doctor înainte de faza acută, neștiind că am contactat COVID-19. Testarea ca măsură preventivă, ca de altfel în cazul multor boli grave, este una dintre cele mai eficiente măsuri împotriva infectării cu SARS-CoV-2. Cu alte cuvinte, ai sau nu simptome, cea mai bună decizie în această perioada este folosirea unui test rapid.

De exemplu, testul rapid Anticorpi Neutralizanți. Ușor de utilizat și foarte eficient, testul indică daca a avut loc infecția la persoane simptomatice cât și asimptomatice. Trusa de testare rapidă DDS Diagnostic pentru IgM/IgG anti SARS-COV-2 detectează anticorpii neutralizanți și cei de protecție atât post infecție cât și post-vaccinare.

Studiile clinice efectuate de către DDS Diagnostic și alte instituții de specialitate pe testele de anticorpi la persoane care s-au vaccinat, comparativ cu metoda prin chemiluminiscență, au relevat următoarele:

  • După prima doză de vaccin, la persoanele care nu au fost infectate cu SARS-COV-2, IgG poate fi absent sau într-o cantitate foarte redusă;
  • După rapel, începând cu ziua 5-6 post-vaccinare, IgG este prezent. Concentratia crește progresiv în zilele următoare (banda IgG se intensifică vizibil de la o zi la alta);
  • Persoanele care au fost infectate cu SARS-COV-2 dezvoltă anticorpi IgG post vaccinare după prima doză;
  • Reacția sistemului imunitar post-vaccinare este foarte asemănătoare cu cea indusă de infecția cu SARS-Cov-2, de aceea pot apărea și anticorpi IgM într-o cantitate foarte redusă.

Testele sunt foarte sensibile și specifice, studiile preclinice realizandu-se cu imunoglobuline standardizate (IgM/IgG specifici proteina spike), de înaltă puritate.

La fel de eficiente sunt și testele rapide Antigen Plus. Acestea detectează și noile tulpini apărute deoarece sunt specifice unei proteine țintă ce se leagă direct de ARN-ul din virus. Proteina țintă este aceeași atât la tulpinile inițiale cât și la noile tulpini. Testele Antigen Plus pot detecta proteina țintă în cantități foarte mici din probă, de ordinul nanogramelor.

Mai există și diagnosticul rapid diferențial, un test cu două rezultate în același timp care identifică infecția cu gripă tip A sau B sau Covid-19. Testele rapide Combo Covid-19/Gripă sunt teste imunocromatografice care pot detecta diferențial antigenele specifice virusurilor SARS CoV-2 inclusiv pentru noile tulpini apărute și gripă de tip A sau B, cu un nivel de acuratețe foarte ridicat pentru oricare dintre cele trei tipuri de infecții virale.

 Cine ar trebui să efectueze rapid aceste teste?

  • persoanele simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar și auxiliar, conform definiţiei de caz;
  • contacții direcți ai cazurilor confirmate;
  • însoțitorii pacienţilor asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital, pacienților oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie: pacienții oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore înainte de fiecare cură, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare, însoțitorii pacienților oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei cât și insotitorilor pacienților oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei;
  • persoanele instituționalizate asimptomatice, inclusiv pacienții cronici psihiatrici cu durata de internare care depășește o lună, la internare, persoane din penitenciare, la admiterea în unitate și ulterior cu frecvența menționată.
  • personalul de îngrijire din centre rezidențiale, secțiile de psihiatrie cronici și personalul din penitenciare;
  • gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;
  • personal medico-sanitar și auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 5-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

Informează-te și folosește testele rapide care se potrivesc situației tale curente. Mai multe despre Anticorpi Neutralizanti, Antigen Plus sau Combo Gripă / Covid-19 pe ddsdiagnostic.com.