Alba Iulia își întărește titlul de cel smart oraș al țării

Primul ”oraș inteligent” din România, Alba Iulia, dispune de o rețea Wi-Fi, cu deosebire, în zonele de interes turistic, de autobuze echipate cu o rețea securizată WiFi, de o aplicație care îi ajută pe cetățeni să alerteze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș, dar și de una care îi ajută pe turiști să afle informații direct de pe telefon despre obiectivele vizitate, se arată într-un comunicat de presă.

La aproape un an de la semnarea acordului de colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, prin care au fost propuse soluții de digitalizare a orașului, Orange România a prezentat marți, la Muzeul Principia, primele rezultate. Este un proiect simbolic, unul dedicat Centenarului Unirii, a afirmat, cu acest prilej, CEO Orange România, Liudmila Climoc.

Compania a anunțat încheierea primei etape a proiectului-pilot, cu finalizarea instalării echipamentelor, precum și începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluțiile implementate. Numărul soluțiilor implementate la nivel local este de 14.

În prezent, Alba Iulia dispune de rețele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi și LoRaWAN. Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația orașului a accesat serviciul, potrivit reprezentanților companiei.

Prin senzorii de monitorizare a calității aerului instalați în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetățenii pot ști în orice moment care sunt zonele din oraș în care pot avea fără probleme activități în aer liber.

Soluția de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare, conform agerpres.

În cadrul proiectului a fost implementată și aplicația Civic Alert, care îi ajută pe localnici să sesizeze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș, dar și soluția City Analytics, prin care Primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș.

Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despre principalele obiective ale orașului. În acest moment, aplicația are 1.200 de utilizatori.

Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.

Costurile de dezvoltare și implementare ale soluțiilor smart city pentru proiectul pilot sunt acoperite integral de companie și partenerii săi.

Companiile implicate în “Alba Iulia Smart City 2018” sunt fie din zona multinaționalelor, fie a naționalelor. “Alba Iulia Smart City 2018” este un proiect prin care se urmărește construirea celui mai modern și inteligent oraș din România.