Alba Iulia Smart City – orasul care devine o expozitie de proiecte inteligente

Primaria Alba Iulia lansează, în premieră, prima pagină web a unei municipalități din România dedicată complet soluțiilor pentru orașe inteligente www.albaiuliasmartcity.ro . Ajuns într-o fază de maturizare, cel puțin din punct de vedere tehnic, proiectul pilot Alba Iulia Smart City reunește peste 30 de companii partenere care, prin eforturi proprii și cu sprijinul logistic al Primăriei Alba Iulia, îşi testează diverse echipamente şi soluţii smart pe infrastructura reală a oraşului. Beneficiari direcţi şi indirecţi ai tuturor avantajelor pe care le aduc aceste proiecte derulate la nivel de municipiu sunt toţi cetățenii Albei Iulia, turiștii, companiile care pot să prezinte soluţii adaptate local şi altor oraşe sub formă de studii de caz, alte municipalități care pot utiliza experiența şi expertiza acumulate până acum şi, nu în ultimul rând, administrația locală.

Peste 80 de solutii inteligente si 40% sunt deja functionale

Numărul parteneriate agreate până la ora actuală asigură testarea a peste 80 de soluții inteligente, din care 40% sunt deja funcționale, iar restul sunt în diverse stadii de implementare, urmând să treacă în etapa funcțională în următoarele luni, dar şi anul viitor.

Strategia de promovare pe un site dedicat a tuturor soluțiilor smart testate în Oraşul Marii Uniri se înscrie în conceptul de bază al proiectului pilot Alba Iulia Smart City, conform căruia orașul devine, pe tot parcursul anului 2018, o expoziţie de proiecte inteligente, menită să-şi întoarcă înspre comunitate toate beneficiile pe care le aduce dezvoltarea fulminantă a tehnologiilor smart şi aplicarea acestora pe structura unui oraș.

Alba Iulia este, la ora actuală, urbea cu cele mai multe proiecte smart din România, dar toate aceste proiecte sunt în faza de pilotare, de testare, de evaluare a perspectivelor, de „tatonare” a viitorului care, vrem, nu vrem, va fi smart.

Cu unele beneficii vizibile pentru populaţie şi cu altele cuantificabile doar din punct de vedere administrativ, proiectul are menirea de a transforma Alba Iulia – pe măsura posibilităţilor, fiind un proiect pilot – într-un oraş în care să putem sărbători 100 de ani la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 într-un mod orientat spre viitor, şi anume construind fundamentul digital pentru generaţiile care ne vor urma, pentru alţi 100 de ani de modernism sau, de ce nu, de ultra-modernism.

De la soluţii de tip discuţie în timp real cu cetăţenii, ce vor deveni disponibile pe site-ul oficial al primăriei (www.apulum.ro), la o platformă de City Analytics şi de la servicii de e-cetătean la o platformă de date publice deschise de tip „Open Data”, o suită largă de soluții inteligente fac din Alba Iulia, în Anul Centenar, un oraş pregătit pentru a deveni cu adevărat un smart city.

Fiecare soluţie care se testează în cadrul proiectului pilot are un scop precis, dedicat folosului comunităţii sau administraţiei locale

Ceea ce este foarte important de subliniat este că nicio soluţie nu se testează în cadrul proiectului pilot fără un scop precis, dedicat folosului comunităţii sau administraţiei locale. Practic, fiecare soluţie are un corespondent în realitatea de nevoi ale oraşului: o necesitate pe care o soluţie sau mai multe au rolul de a o acoperi. Dacă este destul de performantă şi o face, are şansa să fie aplicată pe scară largă şi de către alte municipalităţi. Dacă nu funcţionează în parametri agreaţi, orice proiect, oricât de bombastic i-ar fi numele şi renumele, are şanse destul de scăzute să fie testat sau replicat şi în alt oraş.

Scopul tuturor testărilor este de a vedea, mai degrabă, „cu ce se mănâncă” un smart city – concept atât de des pomenit în mediile administrative şi de profil. Alba Iulia nu vrea doar „să digere” conceptul şi să-l facă şi mai „mainstream” faţă cum este acum, ci vrea să „îmblânzească” tehnologiile şi avantajele lor în folosul comunităţii, într-un mod inteligent: testând, scrutând efecte şi perspective viitoare.

Proiectul pilot Alba Iulia Smart City reușește să spargă bariere şi mentalități în privința modului în care administrația publică interactionează şi colaborează cu alte instituții şi companii în proiecte de interes public.

Odată cu lansarea site-ului www.albaiuliasmartcity.ro, proiectul pilot de oraş inteligent va intra într-o nouă fază de promovare, pe de o parte mai consistentă din punct de vedere al descrierilor soluţiilor (realizate împreună cu partenerii), iar pe de altă parte mai vizibilă în mediul online. Desigur că site-ul va avea şi rolul de a invita alţi posibili parteneri să se alăture aventurii digitale cu care Alba Iulia a dat, practic, tonul în ceea ce priveşte noua perspectivă de dezvoltare a oraşelor din România, prin intermediul conceptului de pilotare.

Pe măsură ce alte soluții inteligente sunt agreate şi încep să fie testate, acestea vor fi publicate pe acest site, conţinutul fiind distribuit în cinci secţiuni: Descrierea proiectului, Specificaţii tehnice, Beneficii, Rezultate şi Media. Fiecare proiect are fotografii dedicate şi galerii media, acolo unde este cazul. În paralel, pe pagina de GitHub dedicată proiectului, se va putea observa în timp real evoluția tehnică a site-ului.

Dezbaterea Nationala Smart City  – Alba Iulia 2018 va ajunge în Orașul Marii Uniri pe 8 si 9 Octombrie 2018. Evenimentul va crea oportunitatea prezentării soluțiilor Smart City testate în cadrul proiectului pilot, dar va da și posibilitatea altor companii de a-și face cunoscute produsele dedicate orașelor inteligente. Detalii puteți găsi accesând:https://smartcity.concordcom.ro/acasa/detalii-eveniment-alba-iulia/

sursa foto: www.albaiuliasmartcity.ro