Piaţa de fuziuni şi achiziţii (mergers & acquisitions – M&A) a avut o creştere semnificativă în al doilea trimestru al anului comparativ cu primul trimestru, dar şi faţă de perioada similară din 2018, valoarea totală a pieţei, inclusiv tranzacţiile care nu au avut o valoare comunicată, fiind de 1,4-1,6 miliarde de euro, în timp ce tranzacţiile comunicate au ajuns la 790 de milioane de euro, potrivit estimărilor Deloitte, transmise marţi.

”În piaţa de fuziuni şi achiziţii, trimestrul al doilea al anului a adus două premiere: finanţarea în valoare de 568 de milioane de dolari atrasă de către UiPath, în urma căreia evaluarea companiei a ajuns la 7 miliarde de dolari, un nivel record pentru un start-up românesc, şi preluarea de către EximBank, o bancă deţinută de statul român prin intermediul Ministerului de Finanţe, a Băncii Româneşti. Este a patra oară când ne întâlnim cu UiPath în raportările noastre trimestriale: prima dată în 2017, iar apoi de două ori în 2018, compania având o evoluţie spectaculoasă de la o perioadă la alta”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Numărul total de tranzacţii anunţate în al doilea trimestru a fost 30, inclusiv cele care nu au avut o valoare comunicată. Pentru comparaţie, în primele trei luni ale anului au fost anunţate 16 tranzacţii, iar în al doilea trimestru al anului 2018, 27 de tranzacţii.

”După un început modest, piaţa de M&A a consemnat un reviriment în al doilea trimestru, când estimăm că au fost patru tranzacţii cu o valoare de câte minimum 100 de milioane de euro. Dacă ne uităm cumulat la primul semestru al anului, piaţa de M&A calculată în funcţie de tranzacţiile cu valoare comunicată a fost de aproape 909 milioane de euro. Remarcăm că tendinţa de a nu comunica valoarea tranzacţiilor a continuat să se accentueze”, a adăugat Ioana Filipescu Stamboli.

Preluarea de către fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman, a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca, valoare nefiind comunicată, este ce mai mare tranzacţie din zona imobiliară.

”În sectorul imobiliar, piaţa de M&A s-a menţinut dinamică în al doilea trimestru al anului, cea mai mare tranzacţie fiind preluarea de către Dedeman a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca”, a precizat Irina Dimitriu, Partener la Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi reprezentând reţeaua globală Deloitte Legal în România.

Printre cele mai mari tranzacţii din al doilea trimestru al anului 2019 a fost noua rundă de finanţare, în valoare de 568 de milioane de dolari (500 de milioane de euro), obţinută de către UiPath, companie din domeniul automatizării robotizate a proceselor (RPA), care a stabilit un nou record pentru evaluarea companiei, de 7 miliarde de dolari. În cadrul acestei runde de finanţare au participat mai mulţi investitori financiari.

Urmează preluarea de către EximBank a 99,28% din Banca Românească de la National Bank of Greece (valoare necomunicată), şi achiziţia unui pachet minoritar din acţiunile Superbet, cel mai mare jucător de pe piaţa pariurilor sportive din România, de către fondul de investiţii Blackstone (valoare tranzacţiei: 175 de milioane de euro).

Totodată, trebuie menţionată şi investiţia de aproape 60 de milioane de euro anunţată de către CEE Equity în modernizarea şi dezvoltarea a 15 silozuri de grâu şi hub-uri logistice ale Brise Group.

sursa:news.ro