ANGAJEZ 45+ trage un semnal de alarmă. De câțiva ani buni pe piața din România persistă o problemă reală legată de situația dificilă pe care o simt persoanele de peste 45 de ani care vor să se angajeze sau care doresc doar să își schimbe locul de muncă.

Există anumite temeri ale angajatorilor că datorită experienței unor astfel de candidați, aceștia ar avea pretenții salariale mai mari sau că nu ar fi adaptabili la schimbare și la tehnologii noi, că nu s-ar integra în echipe la fel de ușor ca cei tineri. Iar în alte domenii ei sunt considerați de ă angajatori că nu ar avea aceeași creativitate ca angajații tineri.

Pe de alta parte, piața muncii s-a schimbat mult în ultimii ani, de când tehnologia digitală a început să ocupe cât mai mult teren, în aproape toate domeniile, așa încât și abilitațile solicitate angajaților sunt altele. De aceea, angajații au nevoie de adaptare și de învățare a acestor noi abilități și chiar de reconversie profesională pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.

Ce își propune Angajez 45+

Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen, pentru a vedea care sunt soluțiile pentru angajați și angajatori fost lansată campania Angajez 45+. Este prima campanie națională împotriva discriminarii de vârstă la angajare, la care contribuie un grup de voluntari specializați în resurse umane, cercetare de piață, employer branding, comunicare, formare profesională, coaching, legislatie și servicii juridice.

Angajez 45+ este un manifest de combatere a crizei forței de muncă și a discriminării pe criterii de vârstă, la angajare. Este o mobilizare socială, născută din convingerea că educarea pieței forței de muncă, prin adresarea directă către angajatori și candidați, deopotrivă, poate genera schimbarea.

Acest proiect se adresează pieței muncii și actorilor implicați: tuturor angajatorilor, tuturor profesioniștilor de nivel senior (vârsta și competența ~ 45+ ani și experiența îndelungată în câmpul muncii) și autorităților statului (ANOFM, Ministerului Muncii si Parlamentului).

​Este nevoie de informarea corectă și educarea jucătorilor relevanți (candidați, profesioniști de resurse umane, manageri etc.), astfel încât acest tip de stigmat bazat pe criterii de vârstă să fie respins și, de ce nu, complet eradicat la nivel de societate.

Ce acțiuni concrete au loc

Pe data de 27 noiembrie 2019, la Bucuresti va avea loc prima conferinta Angajez 45+,  în cadrul careia vor fi analizate problemele în profunzime. Toti cei care au ceva de spus, care vor sa afle cum gandesc angajatorii, dar și angajații 45+ sunt invitați să participe.

În cadrul evenimentului va fi lansat și rezultatul studiului de piață despre situația pieței muncii din perspectiva 45+ la nivel național. Vor urma dezbateri între angajați, angajatori și firme de recrutare și se va încheia cu sesiuni aplicate de coaching, cu scopul de a găsi împreună soluții concrete, ce pot fi puse în practică, dar și perspective noi, opțiuni și practici incluzive, atât pentru organizații și agenții, cât și pentru candidați.

Detalii despre acces și eveniment pot fi găsite aici: https://www.angajez45plus.com/evenimentul-de-lansare