Plenul Senatului a adoptat ieri cu unanimitate de voturi propunerea legislativă prin care aparţinătorii legali ai persoanelor adulte cu dizabilităţi grave sau accentuate sunt scutiţi de plata impozitului pe clădirea de domiciliu şi pe terenul aferent acesteia, precum şi de plata impozitului pe autoturism, a anunţat iniţiatoarea proiectului, senatorul PSD, Doina Federovici prin intermediul unui comunicat de presă.

În documentul citat se precizează: “Această iniţiativă legislativă prin care se modifică Codul Fiscal vine în continuarea legii aprobate în 2015 prin care împreună cu colega mea, deputatul Tamara Ciofu am introdus scutirea de impozite pentru părinţii copiilor cu hanidcap grav sau accentuat. Consider că este datoria noastră ca parlamentari să identificăm soluţii pentru spijinirea persoanelor cu dizabilităţi, dar şi a celor care au grijă de aceştia şi se ocupă de menţinerea şi reintregrarea lor în societate”.

În România sunt în jur de 700.000 de persoane adulte cu dizabilităţi, potrivit unei statistici publicată de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, însă numai o parte dintre acestea suferă de handicap grav sau accentuat.

“Cu toate că nu este vorba de un efort bugetar foarte mare din partea administraţiilor locale care nu vor mai încasa sumele datorate pentru aceste impozite de la aparţinătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat, pentru ei contează foarte mult acest lucru. Astfel îşi vor putea aloca resursele financiare respective pentru îngrijirea membrilor de familie şi a celor pe care îi îngrijesc pentru achiziţia de alimente, medicamente sau tratamente medicale”, se mai arată în același comunicat de presă.