Artiștii independenți, alături de mulți alții, au fost grav afectați de pandemia existentă și măsurile luate de autorități. Pe lângă măsurile de sprijin luate de Guvern, pentru aceștia au fost create și diverse programe de finanțare oferite de Ministerul Culturii, AFCN, dar și de Fundația 9 a BRD.

Fundația 9, al cărei fondator este BRD Groupe Societe Generale, a creat Artists Rooms, un program de susținere a artiștilor independenți prin micro-granturi de producție și creație artistică în condiții de izolare.

În cadrul acestui proiect, artiștii independenți sau grupuri de artiști pot înscrie oferte din orice domeniu cultural sau creativ – muzică, dans, artele spectacolului, cinema, arte vizuale și new media, jurnalism cultural, literatură sau transdisciplinar cu condiția ca oferta culturală propusă să poată fi prezentată online. Este încurajată colaborarea prin mijloacele de comunicare și de producție la distanță utilizând resursele și platformele existente online. Un artist sau un grup de artiști poate înscrie o singură ofertă culturală.

Termenul limită de depunere a proiectelor este 17 aprilie 2020, ora 12:00. Perioada de creație: din momentul anunțării câștigătorilor, artiștii au la dispoziție între 14–30 zile pentru a transmite lucrarea în format final către Fundația9. Grant maxim solicitat este de 7.200 lei brut (pentru proiectele individuale) și 14.400 lei brut (pentru proiectele de grup).

Ministerul Culturii are deja în derulare solicitare de proiecte pentru finanțare  prin Programul Acces Online 2020, dedicat exclusiv sectorului privat, un instrument de susținere financiară a proiectelor culturale, care pot fi diseminate exclusiv în mediul online. Proiectul a fost gândit pentru a veni în sprijinul artiștilor care în această perioadă nu își mai pot desfășura activitățile culturale cu public. Suma alocată pentru finanţarea sesiunii de selecţie este de 1.000.000 lei. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect/acțiune culturală este de 50.000 lei. Pentru a fi eligibile, ofertele culturale depuse în cadrul Programului ACCES Online trebuie să se desfăşoare în intervalul 30 mai – 31 august 2020. Data limită pentru transmiterea dosarului de participare este 30 aprilie 2020.

Un alt proiect al Ministerului Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, anunță lansarea celei de-a doua sesiuni a apelului de finanțare „Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului”.  Apelul vizează creșterea gradului de acces la cultură, promovarea diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural. Pentru ca activitățile culturale să aibă un impact mai mare, transferul de cunoștințe și expertiză între organizațiile din România și Statele Donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) este încurajat, împreună cu producția în comun a evenimentelor artistice.

Bugetul prezentului apel de proiecte este de 2.000.000 Euro. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este între 50.000 Euro și 200.000 Euro.

Pentru a fi eligibile, propunerile de proiecte trebuie să conducă la atingerea indicatorilor de Program ce vizează: crearea de locuri de muncă, organizarea de activități de artă contemporană, creșterea numărului de participanți la activitățile culturale, sprijinirea IMM-urilor din sectorul cultural, dezvoltarea de competențe și expertiză la locul de muncă, abordarea inovativă a patrimoniului cultural, producții referitoare la minorități sociale, etnice și culturale. Data limită de depunere a proiectelor: 01.07.2020, ora 16:00.

Administrației Fondului Cultural Național a lansat în luna martie apel pentru finantarea unor proiecte culturale, iar pe 2 mai 2020 vor fi anuntate alte apeluri de finantari pentru sectorul cultural – creativ.