Oamenii de stiință de la Universitatea din Nottingham au descoperit că o ceașcă de cafea poate stimula “grasimea brună” și propria aparare a organismului pentru lupta impotriva grăsimilor, care ar putea fi cheia pentru combaterea obezitatii și a diabetului.
Studiul publicat în revista Scientific Reports este unul dintre primele care se desfășoară la om pentru a găsi componente care ar putea avea un efect direct asupra funcțiilor “grăsimilor maro”, o parte importantă a corpului uman care joacă un rol cheie în cât de repede putem arde calorii ca energie.

Tesutul adipos maro (BAT), cunoscut și sub denumirea de grăsime brună, este unul dintre cele două tipuri de grăsimi găsite la oameni și la alte mamifere. Inițial atribuit doar copiilor și mamiferelor în hibernare, s-a descoperit în ultimii ani că adulții pot avea și grăsime brună. Funcția sa principală este generarea căldurii corporale prin arderea caloriilor (spre deosebire de grăsimea albă, care este rezultatul stocării excesului de calorii).

Persoanele cu indice de masă corporală inferioară (IMC) au, prin urmare, o cantitate mai mare de grăsime brună. Profesorul Michael Symonds, de la Facultatea de Medicina a Universității din Nottingham, care a coordonat studiul, a spus: “Grăsimile funcționează într-un mod diferit față de alte grăsimi din organism și produc căldură prin arderea zahărului și a grăsimilor, adesea ca răspuns la răceală. Creșterea activității sale îmbunătățește controlul glicemiei, precum și a nivelului de lipide din sânge, iar și caloriile extra arzătoare ajută la pierderea în greutate. Până acum, nimeni nu a găsit o modalitate acceptabilă de a stimula această activitate la om. Acesta este primul studiu efectuat la om pentru a arăta că o ceașcă de cafea poate avea un efect direct asupra funcțiilor noastre de grăsime brună. ”

Implicațiile potențiale ale rezultatelor sunt destul de mari deoarece obezitatea reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea societății.