Bănci cu active de 47.000 de miliarde de dolari au adoptat ”principii bancare responsabile” pentru combaterea schimbărilor climatice, susţinute de ONU

Bănci cu active de 47.000 de miliarde de dolari au adoptat ”principii bancare responsabile” pentru combaterea schimbărilor climatice, susţinute de ONU

Bănci cu active de peste 47.000 de miliarde de dolari, respectiv o treime din activele industriei de profil la nivel global, au adoptat duminică ”principii bancare responsabile” pentru combaterea schimbărilor climatice, care vor îndepărta portofoliile lor de împrumuturi de carburanţii fosili, relatează Reuters.

Deutsche Bank, Citigroup şi Barclays se află printre cele 130 de bănci care s-au alăturat noului cadru de principii, în ajunul summitului pentru climă al ONU care are loc luni, la New York. Obiectivul summitului este de a determina companiile şi guvernele să acţioneze rapid pentru a evita o încălzire globală cu efecte catastrofale.

”Aceste principii înseamnă că băncile trebuie să ia în considerare impactul împrumuturilor lor asupra societăţii, nu doar asupra portofoliilor lor”, a declarat Simone Dettling, liderul echipei pentru operaţiuni bancare al United Nations Environment Finance Initiative din Geneva.

Sub presiunea investitorilor, autorităţilor de reglementare şi a activiştilor pentru climă, unele bănci mari au recunoscut rolul pe care băncile vor trebui să îl aibă în tranziţia rapidă la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Finanţarea acordată proiectelor pentru exploatarea petrolului, gazelor şi cărbunelui atrage o atenţie specială pe fondul apelurilor specialiştilor în climă de a schimba dependenţa mare a economiei mondiale de carburanţii fosili, pentru a evita încălzirea dezastruoasă a vremii.

Principiile, concepute de oficiali ai ONU şi ai băncilor cer instituţiilor financiare:

  • Să îşi alinieze strategiile cu Acordul de la Paris din 2015, pentru reducerea încălzirii globale şi pentru respectarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU destinate combaterii sărăciei.
  • Să stabilească ţinte
  • pentru creşterea ”impactului pozitiv” şi reducerea ”impactului negativ” asupra oamenilor şi a mediului
  • Să colaboreze cu clienţii pentru încurajarea practicilor durabile
  • Să asigure transparenţa şi răspunderea în privinţa progreselor lor.

Între băncile participante la iniţiativă se află şi Danske Bank, ABN Amro, BNP Paribas, Commerzbank, Lloyds Banking Group şi Societe Generale.

sursa news.ro