Băncile centrale care se confruntă cu schimbările din sectorul financiar aduse de tehnologie şi de companii precum Facebook vor colabora mai strâns prin intermediul unui centru de inovaţii aprobat duminică de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), transmite Reuters.

Rolul acestui centru, care va avea activităţi în Basel, Hong Kong şi Singapore, este de a îmbunătăţi funcţionarea sistemului financiar internaţional şi de a identifica şi de a analiza tendinţele tehnologice care afectează activitatea băncilor centrale.

Planul Facebook de extindere în sistemul de plăţi cu ajutorul unei monede virtuale numită Libra nu a fost menţionat într-un comunicat al BRI, dar iniţiativa companiei a ajutat să se cristalizeze o opinie la nivelul băncilor centrale legată de urgenţa de a coordona răspunsurile din partea autorităţilor de reglementare faţă de tendinţele din sectorul tehnologic financiar.

”Revoluţia IT nu are graniţe şi de aceea are repercusiuni în multe regiuni în acelaşi timp”, a declarat preşedintele BRI, Jens Weidmann.

Noul centru se va concentra pe ajutarea băncilor centrale ”să identifice tendinţele relevante din tehnologie, susţinând aceste evoluţii, dacă acestea corespund cu mandatul lor”, a adăugat Jens Weidmann.

BRI, o bancă a băncilor centrale, a cerut deja politicienilor să analizeze îndeaproape implicarea marilor companii de tehnologie în sectorul financiar, care ridică întrebări legate de confidenţialitatea datelor, concurenţă, pieţe şi bănci.

sursa news.ro