Bursa a avut cel mai bun trimestru din ultimii doi ani

Bursa de Valori București a înregistrat pentru primele nouă luni ale anului 2017 o valoare tranzacționată pe toate piețele de 10,88 mld. lei, în creștere cu 33% față de aceeași perioadă a anului anterior, trimestrul al treilea fiind cel mai bun trimestru din ultimii doi ani.

Valoarea tranzacționată pe toate piețele a depășit 4,18 mld. lei în trimestrul al treilea, în creștere cu 27% față de același trimestru al anului anterior. Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni al pieței reglementate, fără a lua în calcul valoarea ofertelor publice inițiale, a fost de 67,57 mil. lei în luna septembrie, iar la finalul primelor nouă luni ale acestui an valoarea indicatorului s-a situat la 44,43 mil. lei. Astfel, comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2016, valoarea medie zilnică de tranzacționare a crescut cu aproape 35%.

Toți indicii BVB au avut creșteri de peste 11% in perioada ianuarie-septembrie, iar 3 dintre cei 8 indici ai BVB au crescut fiecare cu peste 20%. BET-XT-TR, indicele extins de tip “total return” care urmărește evoluția prețului acțiunilor celor mai tranzacționate 25 de companii, precum și dividendele distribuite de acestea, a crescut cu aproape 22% in primele noua luni.

In aceasta perioadă, a avut loc cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative din istoria BVB, ca urmare a admiterii la tranzacționare a emisiunii de obligațiuni Globalworth, în valoare totală de 550 mil. euro. De asemenea, Unicredit Bank a emis obligațiuni corporative pe piața principală, atrăgând 610 mil. lei. Banca Internațională de Investiții (IIB) a devenit primul emitent de la Bursa de la București care a emis obligațiuni denominate în euro, decontate în aceeași monedă prin sistemul Depozitarului Central. Astfel IIB a reușit să atragă, în două tranșe, 300 mil. lei și suplimentar 60 mil. euro prin obligațiuni denominate și decontate în euro.

În primele 9 luni ale anului 2017 Grupul BVB a înregistrat venituri operaționale de peste 29,20 mil. lei (9 luni 2016: 23,30 mil. lei), o creștere de 25% față de perioada similară a anului anterior, creștere generată de toate segmentele de activitate ale Grupului.
Profitul net pentru primele 9 luni ale anului s-a situat la un nivel de 7,38 mil. lei (9 luni 2016: 4,29 mil. lei), în creștere cu 72% față de primele 9 luni ale anului anterior, acesta fiind obținut în proporție de 79% din segmentul de tranzacționare al Grupului care a evoluat de la 4,12 mil. lei la 5,82 mil. lei.

Acțiunile BVB au urcat, în primele 9 luni din 2017 cu peste 7%, până la prețul de 31,20 lei, pe fondul unui rulaj cu 126% mai mare.

sursa: mediafax.ro