Campanie naţională de informare cu privire la rolul asigurării obligatorii a locuinţelor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID) organizează, în perioada 15 – 19 octombrie 2018, la nivel naţional, o campanie de conştientizare a importanţei asigurării obligatorii a locuinţelor.

Aflată la a doua ediţie, campania se desfăşoară şi în acest an sub sloganul “Anul acesta îmi protejez casa!” şi va avea loc în opt oraşe din regiunea Moldova, cea mai afectată de riscurile acoperite de Poliţa de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAD) – Brăila, Galaţi, Tecuci, Bârlad, Iaşi, Târgu Frumos, Botoşani şi Roman.

“Gradul redus de cuprindere a asigurărilor obligatorii a locuinţelor în România, de numai 18,75%, reflectă nevoia acută de informare a populaţiei cu privire la riscurile la care aceasta se supune în cazul neîncheierii poliţei PAD. Prin parteneriatul cu PAID, ne propunem ca publicul să ajungă să cunoască şi să înţeleagă importanţa acestui produs”, a declarat Preşedintele ASF, domnul Leonardo Badea.

“Cu toate că legea asigurării obligatorii a locuinţei este în vigoare de ani buni, poliţa PAD este încă prea puţin cunoscută şi înţeleasă de români. Suntem convinşi că numai prin conştientizarea utilităţii acestei asigurări putem creşte gradul de protecţie pentru fondul locativ din România. Din acest motiv, pornim la drum şi în acest an alături de ASF, în speranţa că vom reuşi să explicăm cât mai multor proprietari de locuinţe rolul asigurării obligatorii”, a declarat şi doamna Nicoleta Radu, Director General, PAID România.

Reprezentanţii ASF şi ai PAID vor participa la întâlniri cu autorităţile locale şi cu proprietari de locuinţe, în cadrul cărora vor prezenta informaţii despre asigurarea obligatorie a locuinţelor, privind riscurile la care cetăţenii se expun în cazul în care nu încheie o astfel de asigurare, precum şi informaţii referitoare la modul în care acest produs poate fi utilizat cât mai eficient pentru acoperirea propriilor nevoi. De asemenea, aceştia vor distribui pliante informative, broşuri şi Ghidul PAD.

“ASF are în derulare o serie de proiecte de educaţie financiară şi de informare a cetăţenilor cu privire la importanţa serviciilor financiare non-bancare. Ne-am propus să fim cât mai aproape de consumator pentru a-l informa şi pentru a-l sprijini să ia toate deciziile privind achiziţionarea produselor financiare în deplină cunoştinţă de cauză”, a declarat Prim-vicepreşedintele ASF, domnul Ovidiu Wlassopol.

Având în vedere că în România sunt 7,3 milioane de locuinţe neasigurate este esenţială informarea fiecărui proprietar cu privire la responsabilităţile care îi revin din acest punct de vedere. Statul nu are nicio obligaţie legală să ofere sprijin proprietarilor ale căror locuinţe au fost avariate în urma unor dezastre naturale şi care nu aveau încheiate PAD, astfel că fiecărui român îi revine responsabilitatea pentru proprietatea sa.

Sursa: comunicat de presa ASF