StartUp Europe Awards este o inițiativă deschisă pentru inovare a  inițiativei Startup Europe a Comisiei Europene și a Fundației Finnova prin care se acordă recunoaștere celor mai bune întreprinderi europene, în cadrul unei ceremonii condusă de comisarul european pentru economie și societate digitală, Mariya Gabriel, alături de alți lideri ai statelor membre ceremonie ce va avea loc în dimineața zilei de 21 martie, începând cu ora 10.35.

În concurs s-au înscris peste 70 de startup-uri din întreaga Europă și din țările vecine, ediția specială a competiției fiind grupată în cinci categorii: Female-led startup; Founder under 30 startup; UN Sustainable Development Goals startup; Social inclusion startup și Job growth startup.

Pe lângă premiile enumerate mai sus, comisarul va acorda, de asemenea, premiul  ”Zero Power Water Monitoring Horizon”.  În timpul Summit-ului, startup-urile câștigătoare vor avea standuri unde se vor putea promova și vor putea aborda noi clienți sau potențiali investitori.

Startup Europe Summit are loc pentru prima dată în Romania și face parte din calendarul manifestărilor organizate în România în contextul președinției Consiliului Uniunii Europene.

În calitate de participant la Summit, Finnova, partener Startup Europe,  prin intermediul programului StartUp Europe Accelerator, va oferi companiilor de tip startup informații privind oportunitățile de finanțare oferite de comunicarea europeană (până la 2,5 milioane de euro pe proiect) și un eveniment de networking  ce se va desfășura pe 22 martie și va avea, de asemenea, un stand unde va oferi informații personalizate pentru startup-uri.

“StartUp Europe Awards propune o metodologie de inovare deschisă prin parteneriatul public-privat, care funcționează pentru ca entitățile publice să găsească o soluție pentru provocările locale și pentru ca întreprinderile nou-înființate să-și încerce inovațiile în proiecte pilot susținute cu finanțare europeană, generând un impact social pentru beneficiul cetățenilor”, declară Juanma Revuelta, directorul Acceleratorului StartUp Europe al Fundației Finnova.

“Din partea Comisiei, dorim ca antreprenoriatul care generează creștere și locuri de muncă să nu fie prezent doar în câteva orașe sau regiuni. Astfel, mai mulți oameni pot beneficia de impact și pot fi inspirați de alte modele”, spune Isidro Laso, șeful departamentului Startup și Scaleups (Startup Europe), DG CNECT.

În total, în competiție s-au înscris 70 de companii din Polonia, România, Estonia, Cipru, Irlanda, Grecia, Macedonia de Nord, Italia, Luxemburg, Bulgaria, Spania, Marea Britanie, Finlanda, Suedia, Danemarca.

Toți câștigătorii premiilor StartUp Europe Awards vor obține o vizibilitate extraordinară în întreaga Europă datorită Alianței Media Partner a StartUp Europe Awards formată din 25 de parteneri media din mai multe țări din Europa (Spania, Franța, Belgia, Letonia, Luxemburg, Italia, Slovenia, Croația, Cipru, Irlanda, Suedia, Norvegia și Danemarca).

Startup-urile vor avea, de asemenea, acces la o orientare specializată în oportunitățile oferite de UE (în internaționalizare, fonduri europene pentru IMM-uri, subvenții nerambursabile, comunicare internațională etc.), prin Acceleratorul StartUp Europe al Fundației Finnova, care le va permite să-și intensifice proiectele și să le facă mai viabile la nivel mondial.

20 de membri ai Parlamentului European s-au reunit în cadrul Premiilor StartUp Europe ca ambasadori, susținând evenimentele locale cu prezența lor.

Următoarea ediție a StartUp Europe Awards va fi lansată în aprilie 2019.

Despre Premiile StartUp Europe 

StartUp Europe Awards din cadrul inițiativei Comisiei Europene Startup Europe și Finnova este o metodologie deschisă de inovare care încurajează colaborarea între sectorul public și întreprinderi în promovarea inițiativelor inovatoare. Obiectivul său este de a contribui la crearea unor alianțe care să permită adăugarea entităților și programelor de sprijin pentru întreprinzători și să fie un instrument de comunicare pentru societate.

Premiile StartUp Europe sunt susținute și de Președintele Parlamentului European, de Președintele Comitetului Regiunilor, de vicepreședintele Comitetului Economic și Social și de alți membri ai Parlamentului European. StartUp Europe Awards este sponsorizată de Acceleratorul StartUp Europe.