Denumirea populara a sarbatorii vine de la zeita romana a florilor, Flora, peste care crestinii au suprapus sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim. In aceasta zi, denumita si Duminica Stalparilor, se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu agheasma, ramuri inmugurite de salcie, care se impart crestinilor, iar slujitorii Bisericii le tin in maini, cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii. Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic si de maslin cu care a fost intampinat Mantuitorul, conform informatiilor publicate pe https://www.crestinortodox.ro/.

Dupa ce au fost aduse la biserica spre a fi sfintite, crestinii impodobesc icoanele, usile si ferestrele pentru a avea spor in casa si pentru a atrage binele. Crengutele de salcie se tin in casa un an.

Salcia este mereu inflorita in aceasta perioada a anului, o expresie a fertilitatii si a reinvierii naturii. De asemenea, se spune ca e bine sa te incingi cu aceste ramuri de salcie ca sa nu te doara mijlocul. Cu ramurile de salcie, simbol al fertilitatii si vegetatiei de primavara, apicultorii inconjoara in ziua de Florii stupii, iar taranii, convinsi de efectul miraculos al acestor muguri, ii ingroapa sub brazda.

In traditia populara exista credinta ca insasi Maica Domnului a binecuvantat salcia, dupa ce aceasta s-a transformat intr-o punte, ajutand-o pe Fecioara Maria sa treaca apa unui rau.

Floriile deschid saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Pasti, cunoscuta sub numele de “Saptamâna Mare”, dupa cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, in amintirea carora in biserici se oficiaza in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii il petrec pe Hristos pe drumul Crucii, panala moarte si Inviere.

In anumite sate, fetele mari pun o camasa curata si o oglinda sub crengile unui par altoit, pe care, dupa rasaritul soarelui, le iau din acel loc. Obiceiul ajuta in dragoste si sanatate.

Altii spun ca pentru noroc, este bine sa fie fiarta o legatura de busuioc in apa, in noaptea de dinaintea Floriilor, si sa se spele parul cu acest lichid. Fetele care nu si-au gasit alesul, arunca restul de apa sub un par. Astfel, potrivit obiceiului, vor avea o sansa sa-l intalnesca. Se mai spune ca cine indrazneste sa se spele pe cap in ziua de Florii fara apa descantata si sfintita risca sa albeasca.

In gradini, se ingroapa mugurii salciei sfintite sub prima brazda. Astfel, cei care vor face asta vor cunoaste belsugul. În ziua de Florii, stupii sunt impodobiti cu ramurile de salcie sfintite, ca albinele sa se bucure de binecuvantarea divina.
Un alt obicei, intalnit in ziua de Florii, este acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agata de cruci crengutele de salcie, astfel acestia vor sti ca Pastele se apropie.
Tot in ziua de Florii, snurul de marțișor se va agata intr-un pom inmugurit sau inflorit pentru a avea sanatate si belsug in anul ce urmeaza.
De Florii, traditia spune ca aflam cum va fi vremea de Paste. Daca se Florii vremea este frumoasa, la fel va fi si de Paste.
Tot in această zi, se serbeaza si persoanele care au nume de floare. In  tara avem in jur de un milion și jumatate de romani care poarta nume de fori, iar cele ai multe nume sunt Viorica și Florin.