Noutatile au fost prezentate saptamana trecuta la Conferinta IFS 2018

Siguranta alimentara, conservarea alimentelor prin metode non-chimice si metodele de evitare a fraudelor alimentare au fost doar cateva dintre subiectele Conferintei IFS 2018, care a avut loc saptamana trecuta la Bucuresti. Conferinta a fost organizata de INAQ Consulting si IFS Management (Germania) si s-a bucurat de participarea a peste 170 de reprezentanti ai companiilor din industria alimentara si logistica, speakeri romani si straini, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si ai altor autoritati nationale, patronate si asociatii profesioanale in domeniu.

Certificarile IFS pentru domeniul alimentar aduc o serie de avantaje pentru firmele care proceseaza alimente sau impacheteaza produse alimentare. Compania de certificare Bureau Veritas a prezentat la Conferinta IFS 2018 faptul ca astfel de certificari cresc încrederea consumatorilor și deschid calea către noi oportunități de piață. “Totodata, conduc la reducerea retragerilor produsului, reducerea problemelor juridice si a plângerilor clienților, iar – in acelasi timp – pot creste vanzarile si increderea clienților”, a precizat Milan Dopuđa, Adriatic Balkan District Deputy Food Project Manager, Bureau Veritas.

Noul standard IFS Food 6.1, care se va aplica de la 1 iulie 2018, este dedicat auditului companiilor care procesează alimente, dar si al celor care împachetează produse alimentare libere si a fost prezentat in cadrul conferintei. IFS Food se aplică numai în cazul în care produsul este “prelucrat sau manipulat” sau dacă există un pericol de contaminare a produsului în timpul ambalării primare.

Cu aceasta ocazie au fost prezentate si tipurile de fraude alimentare care pot fi eliminate prin astfel de certificari: inlocuirea deliberată și intenționată, inexactitatea, falsificarea sau contrafacerea produselor alimentare, a materiilor prime, a ingredientelor sau a ambalajelor plasate pe piață pentru câștiguri economice Tot aici se pot inscrie si diluarea unui produs alimentar, adăugarea unei substanțe mai ieftine la un produs alimentar procesat scump.

Asa cum a prezentat Milan Dopuđa, cele mai frecvente cazuri de fraudă alimentară se regăsesc în: uleiul de măsline – produse de etichetare intenționată în mod eronat ca extra virgine în loc de virgine, lapte – formula de lapte care conține melamină sau contaminanți, fructe de mare și pește – cea mai mare parte a încălcării implică identificarea greșită a peștilor. In cazul  sucurilor de mere si de portocale s-a constatat că sucurile de fructe conțin ingrediente artificiale, cum ar fi sulfatul de potasiu, glutamatul monosodic sau zahărul de porumb, iar sucurile vandute ca 100% naturale pot fi, de asemenea, amestecate cu umpluturi ieftine pentru a reduce prețul de vanzare. Mierea poate conține un amestec de sirop de porumb, sirop de zahăr, sirop de glucoză și alte ingrediente. Vinurile pot avea amestecuri diferite de struguri sau alte substanțe chimice pot fi adăugate la vinul de calitate inferioară pentru a conferi aspectul unui produs de calitate superioară. Carnea ar putea contine adaosuri de apă sau coloranti pentru a o face să pară un produs superior.

Ozonul si HPP folosite la conservarea carnii fara aditivi si alte substante chimice

Cristina Petrescu, Director Calitate Cris-Tim, a prezentat in cadrul conferintei IFS cele mai noi tehnologii dezvoltate in scopul asigurarii productiei de alimente sanatoase pe care compania a inceput sa le aplice. Astfel, alimentele Cris-Tim, conform Cristinei Petrescu, sunt acum conservate cu ajutorul unor tehnologii moderne, cum sunt ozonificare si HPP. “Aplicarea ozonificarii in industria de prelucrare a carnii prezinta avantajul de a realiza inactivarea microorganismele patogene, inlocuind practic utilizarea substantelor chimice pentru etapa de dezinfectie si, totodata, eliminarea riscului de remamenta a reziduurilor chimice din substantele de dezinfectie in mediul de lucru”, a precizat reprezentantul Cris-Tim.

Printre beneficiile dezinfectiei cu ozon in prelucrarea carnii se numara faptul ca ozonul este un compus natural si inlocuieste cu succes compusii chimici in operatia de dezinfectie, scade numarul de microorganisme si asigura o perioada de valabilitate mai mare a produselor, imbunatateste gustul si aspectul carnii, dar si a  calitatii aerului din mediile de lucru.

Conservarea HPP reprezinta o ultima cheie de asigurare a sigurantei alimentare a produselor deoarece trateaza alimentul si ambalajul sau impreuna si astfel produsul ramane o “unitate securizata” pana cand este deschis de consumator. Procedeul  HPP are capacitatea de a eradica microorganismele patogene/daunatoare fara a afecta negativ  calitatea produselor alimentare

 “HPP este un procedeu fizic de conservare prin care, instantaneu si uniform, se transmite prin tot produsul o valoare a presiunii de 6000 bari, care mentinuta un timp  de 180 sec rupe membrana celulara a microorganismelor patogene care pot determina toxinfectii alimentare, acestea fiind astfel inactivate”, a explicat in cadrul conferintei IFS 2018, Cristina Petrescu.

Siguranta alimentara

Una dintre preocuparile majore ale producatorilor din industria alimentara o reprezinta cresterea continua a calitatii si sigurantei produselor. Cristian Toader, Business Development Manager – Food Division JS HAMILTON ROMANIA, a prezentat un studiu de caz referitor la analiza zaharurilor din produsele alimentare.

In cadrul conferintei au fost prezentate programe eficiente de combatere a daunatorilor pentru minimizarea riscurilor legate de siguranta alimentara de-a lungul lantului de aprovizionare. Reprezentantul Axiven a precizat ca prezenta insectelor este principalul motiv de retragere ale produselor in cazul obiectelor straine. Cele mai frecvente alimente contaminate cu insecte sunt fructele si legumele, urmate de nuci, samburi si seminte.

Au fost prezentate statistici si trenduri în FMCG si RETAIL, iar domnul Cristian Stancu, fondator Remark Studio, a prezentat trenduri in designul de produs, cum au evoluat ambalajele de-a lungul timpului si care sunt cele mai actuale modele.
Finantarea afacerilor prin diverse metode
In cadrul evenimentului au fost prezentate si programele actuale de finantare pentru IMM–uri: prin Programulul National de Dezvoltare Rurala Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Programul Operational Competitivitate Ministerul Fondurilor Europene si Programul Operational Regional Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Mircea Ungureanu – Manager Customer Services & Products Business Lease a prezentat participantilor “Piața de LCV & Leasing Operational” si avantajele leasingului operational ca solutie pentru achizitionarea masinilor de companii.

Antreprenorii care doresc sa se dezvolte si sa isi imbunatateasca competentele si performantele echipei au aflat si agenda de cursuri IFS pentru anul 2018 prezentata de  Ionut Nache, Director General INAQ Consulting – IFS Training Center.