Costume populare din toate regiunile țării, vechi de un secol, dar și altele noi, au fost prezentate, vineri seara, la „Casa cu lei”, din Bistrița, într-o expoziţie organizată de meșterul popular Virginia Linul, care marchează împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire.

Zeci de costume populare, podoabe și clopuri românești pot fi admirate, de vineri la “Casa cu lei” din Bistriţa, în cadrul unei expoziţii, numită “Tradiţia care uneşte” a meșterului popular Virginia Linul, dedicată Centenarului Marii Uniri.

“Sunt mândră de fiecare dată când reprezint România, sunt mândră de fiecare dată când vin străinii la noi în România, pentru că noi avem ce să le arătăm. Şi noi avem datoria să le arătăm partea frumoasă, pentru că noi suntem oameni frumoşi, românii, suntem oameni harnici, cu iubire de Dumnezeu, cu dragoste, cu dăruire, doar că trebuie să ştim să ne punem în valoare, avem datoria aceasta – bunicii și părinții să ne învățăm copiii să fie mândri de costumul popular și să îl îmbrace la sărbători pentru că este simbolul poporului român. Manechinele care poartă costumele populare în cadrul acestei expoziții sunt unite prin tricolor și asta a fost ideea evenimentului să realizăm o horă românescă, tricolorul ne unește, chiar dacă avem atâtea zone diferite suntem toți români și simțim românește”, a spus Virginia Linul.

Expoziția deschisă vineri seara aduce în fața publicului o parte din istoria de 100 de ani a costumului popular, evenimentul fiind gândit pentru a marca într-un mod inedit debutul Anului Centenar, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

“La ce vedem aici putem să ne dăm seama ce înseamnă istoria noastră, ce înseamnă poporul nostru, acum la 100 de ani de la Unire, suntem la acest eveniment, îl prețuim și îi închinăm Centenarului toate aceste valori ale culturii românești. Prin ceea ce dorim să arătăm lumii, să arătăm cu adevărat ceea ce suntem, cine suntem, să arătăm valoarea motivelor noaste populare, nu este nimic altceva decât ceea ce face Virginia Linul și nu le face dintr-un impuls, dintr-o necesitate, o face din suflet, face prin arta creației pe care o stăpânește și pe care a învățat-o de mic copil, acolo, acasă alături de familia ei”, a spus directorul Centrului Municipal Cultural Bistrița, Dorel Cosma.

Expoziţia “Tradiţia care uneşte” va fi deschisă timp de o lună la “Casa cu lei” din Bistriţa și pot fi admirate costume populare din diverse zone ale ţării, dar şi pânzături şi cămăşi bărbăteşti din Țara Năsăului, locul natal al creatoarei Virginia Linul, unele dintre acestea având un secol vechime.

sursa: mediafax.ro