Mulți oameni care îşi propun să facă activități fizice şi se străduiesc să parcurgă 10 000 de pași pe zi, dar oare este nevoie să parcurgem peste 8 km? Aceasta este distanţa care parcursă zilnic ne va face mai longevivi?
 Noile cercetări spun că NU.

Dr. I-Min Lee, profesor în medicină la Harvard Medical School și profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică din Harvard este principalul autor al unui studiu care a analizat aproape 17.000 de femei mai în vârstă – vârsta medie de 72 de ani.

S-a constatat că femeile care au parcurs doar 4.400 de pași pe zi și-au redus riscul de deces cu 41% atunci, comparativ cu femeile care au efectuat doar 2.700 de pași.Femeile care efectuat aproximativ 7.500 de pași pe zi au înregistrat beneficii suplimentare. 

“Mesajul nostru nu este nou: activitatea fizică este bună pentru dumneavoastră. Ce este nou și izbitor este cât de puțin trebuie să faceți pentru a face o diferență”, a spus Dr. I-Min Lee.

Lee a spus că cercetatorii nu ştiu dacă aceleaşi beneficii pot fi înregistrate la barbaţi sau oameni mai tineri, dar a concluzionat că este clar că oamenii care au activitate fizică înregistrează beneficii reale.

Cercetătorii nu ştiu exact de unde vine ideea că este benefic pentru sănătate să parcurgi 10 000 de paşi zilnic. Se bănuieşte că povestea este indusă de la un model vechi de pedometru al unei companii japoneze. Numele dispozitivului era Manpo-Kei. Tradus în limba engleză, înseamnă un metru de 10.000 de pasi.

Pentru a-şi face o idee mai bună despre doza de activitate care ar putea influienţa durata vieții, cercetătorii au revăzut un studiu amplu cu subiecţi: femei în vârstă. Toate femeile au purtat un dispozitiv care a măsurat activitatea timp de șapte zile în timpul orelor de veghe. Aparatul a numărat pașii și, de asemenea, a măsurat ritmul fiecărei activități. Deoarece nu exista un număr optim de pași, cercetătorii au împărțit femeile în patru grupe pe baza numărului mediu de pași zilnici: 2.700, 4.400, 5.900 și 8.500. Durata medie de urmărire a studiului a fost de peste patru ani. În aceasta perioadă, au murit 500 de femeile care participau la studiu.
Cercetătorii au tras urmatoarele concluzii:
  • Riscul de a muri în timpul urmăririi a scăzut cu 46% în cazul femeilor din grupul de 5.900 de paşi/zi, comparativ cu grupul cel mai puțin activ.
  • Cel mai activ grup (8500 de pași/zi) a avut un risc de 58% mai mic de a muri în timpul studiului. Dar beneficiul cel mai mare înregistrat a fost de către grupul de 7.500 de pași/zi, susţin cercetătorii.
  • Intensitatea activității nu a influenţat semnificativ statistica. “Poți să mergi repede sau poți să mergi încet. Nu contează”, a spus Lee.
  • Studiul nu a urmărit în mod special să arate că activitatea fizică suplimentară ar putea prelungi durata vieţii, dar concluzia trasă de  Dr. I-Min Lee a fost că activitatea fizică zilnică poate îmbunătăți tensiunea arterială, poate influenţa pozitiv procesarea zahărului din sânge și nivelurile de colesterol.
  • Activitatea fizică regulată poate influenţa pozitiv gândirea și abilități de memorie, dar și o îmbunătățire a calității vieții.
“Nu pot combate puncte de vedere care susţin că nu se poate face mişcare acasă. Orice fel de mișcare este bună pentru sănătate. Nu trebuie să mergeţi neapărat la sală, puteţi parca maşina mai departe, puteţi urca scările, sau să vă ridicați și să vă mișcați în timpul pauzelor publicitare când vă uitaţi la televizor, să vă jucați cu nepoții sau să mergeți la plimbare cu un animal de companie.”, a spus Dr. I-Min Lee.

Sursa: https://www.medicinenet.com/health_and_living/focus.htm