Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Dolj a anuntat ca langa Aeroportul din Craiova va infiinta o unitate de interventie in situatii de urgenta de 3,7 milioane euro, prin intermediul unui proiect transfrontalier derulat cu ISU “Oltenia” si parteneri bulgari. Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat ca valoarea totala a proiectului, care a fost semnat recent, este de circa 6,7 milioane euro, iar obiectivul este dezvoltarea si imbunatatirea sistemului de gestionare a situatiilor de urgenta in zona transfrontaliera.

“Proiectul se deruleaza prin Programul Interreg V-A Romania -Bulgaria si a trecut cu succes prin filtrul evaluarii, astfel incat contractul de finantare a fost semnat recent. Valoarea totala este de 6,7 milioane de euro, suma din care 3,7 milioane de euro sunt destinate investitiilor realizate de catre Consiliul Judetean Dolj, iar componenta principala o reprezinta construirea si dotarea unei cladiri, in vecinatatea Aeroportului International Craiova, un imobil conceput pentru a deservi o noua unitate pentru interventii in situatii de urgenta in zona transfrontaliera. Totodata, finantarea asigura si achizitionarea echipamentelor necesare, de la ambulante la vehicule si autospeciale de diferite tipuri si capacitati, pentru descarcerare, acordarea primului ajutor si stingerea incendiilor. Amplasamentul ales reprezinta, de asemenea, un avantaj, pentru ca va permite structurii pe care o infiintam sa actioneze in cel mai scurt timp la aeroport, daca se va impune“, s spus Prioteasa.

Potrivit sursei citate, noua unitate va fi conectata cu Centrul de coordonare si conducere a interventiei in caz de dezastre in regiunea transfrontaliera, pe care CJ Dolj l-a dat in folosinta la inceputul anului 2016 si care a fost realizat tot printr-un proiect transfrontalier cu finantare europeana in valoare totala de aproape 5 milioane de euro.

Proiectul “Reactii coordonate si eficiente ale autoritatilor in situatii de urgenta in regiunea Dolj – Vratsa”, depus de catre Consiliul Judetean Dolj, in calitate de partener lider, impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Oltenia” si Primaria Vratsa, are o valoare totala de 6.753.414,63 euro, din care 3.741.954,09 euro reprezinta suma aferenta activitatilor implementate de administratia doljeana.

Pentru partea romana, demersul prevede construirea si dotarea unitatii de interventie in situatii de urgenta in zona transfrontaliera, in municipiul Craiova, precum si achizitionarea unor echipamente de inalta performanta: o autospeciala pentru stingerea incendiilor cu capacitatea de 12.000 de litri, o autospeciala pentru stingerea incendiilor de 6.000 l, o autospeciala cu capacitate sporita, de 4.500 l, echipata cu dispozitiv de descarcerare si prim ajutor, o ambulanta tip C, o ambulanta tip B, un vehicul pentru descarcerare si un sistem de incarcare cu spuma a bazinelor folosite in operatiuni de stingere a incendiilor.