Trotinete electrice şi toalete pentru toţi sunt printre proiectele propuse de cetăţeni și finanţate de Primăria Cluj-Napoca cu 2,25 milioane euro, în primul proces de bugetare participativă din România.

Primarul Emil Boc a anunţat, marți, cele 15 proiecte propuse şi votate de cetăţenii municipiului Cluj-Napoca în primul proces de bugetare participativă din România, acestea urmând să fie finanţate în 2018 cu 2,25 milioane de euro, printre acestea figurând trotinete electrice, picturi murale în şcoli sau toalete pentru toţi.

Emil Boc a declarat într-o conferinţă de presă că în procesul de bugetare participativă au fost depuse, în total, 338 de proiecte, fiind înregistrate peste 40.000 de voturi din partea locuitorilor municipiului Cluj-Napoca.

„Avem validate proiectele şi voturile din cadrul primului proces de bugetare participativă din România. Au fost 338 de proiecte depuse, au fost declarate eligibile un număr de 126 proiecte şi au fost înregistrate 40.637 de voturi. Primul proiect a obţinut 2.809 voturi. Cele 15 proiecte din finală se vor implementa în cursul anului 2018, se va face un grafic de implementare al fiecărui proiect. Valoarea fiecărui proiect este de 150.000 de euro, în total urmând să alocăm anul viitor suma de 2,25 milioane de euro, dar la unele vor fi nevoie de mai mulţi bani, fiind bugetări multianuale”, a spus Boc.

Printre cele 15 proiecte depuse de cetăţeni şi validate de comisia de specialitate a Primăriei Cluj-Napoca se numără unele despre mansardarea unor şcoli, creşterea siguranţei pietonale la treceri de pietoni prin instalarea de indicatoare rutiere luminoase permanente, realizarea unui parc în cartierul Între Lacuri, amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului, trotinete electrice în sistem de închiriat, demolarea garajelor şi înlocuirea lor cu parcări şi spaţiu verde, toalete pentru toţi, care prevede amplasarea în locuri strategice din centrul orașului a unor obiecte atrăgătoare de mobilier urban cu rol de toalete publice, cu funcţie de autocurăţare, introducerea unor autobuze – microbuze şcolare cu circuit închis, realizarea unor piste de biciclete în cartiere sau realizarea unor picturi murale cu anumite tematici pe pereţii unor şcoli.

Edilul Clujului a promis că municipalitatea va lua idei şi din celelalte proiecte care nu s-au calificat în finală, pentru a fi implementate în perioada următoare.

Proiectul de bugetare participativă a început în 17 iulie.

sursa: mediafax.ro