AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană) a subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menține încrederea în România ca amplasament investițional. Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane cât și al angajaților acestora, un profund sentiment de nesiguranță, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru companiile care desfășoară activități în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea și realizarea viitoarelor politici fiscale. În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor. În principiu astfel de măsuri structurale, atât de importante, care au repercusiuni asupra întregii economii și asupra populației, nu ar trebui să fie adoptate decât în baza unor studii de impact serioase și în cadrul unui dialog intens și real între Guvern și mediul de afaceri. Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora și reducerea predictibilității fiscale ar putea influența negativ pe termen mediu și lung atât climatul investițional, cât și competitivitatea țării și a companiilor.

Companiile germane din România se numără printre din cei mai mari și serioși angajatori. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România, majoritatea fiind în București și în județele Timiș, Sibiu, Brașov și Cluj. Acestea au contribuit în ultimii ani decisiv la crearea și asigurarea de locuri de muncă în România – conform estimărilor noastre aceste companii au peste 250.000 de angajați. Companiile germane au investit în ultimii 25 de an continuu și pe termen lung în România. Investițiile germane în România se ridică la peste 9,2 mld. EUR (la sfârșitul anului 2016). Relațiile economice bilaterale au continuat să crească puternic și în prima jumătate a acestui an. Exporturile în Germania au însumat în primele șase luni ale anului în curs 7,2 mld. EUR (+18,2% față de aceeași perioadă a anului trecut), importurile au crescut la 7,3 mld. EUR (+7,9%). Germania rămâne de departe cel mai important partener economic și comercial (23,1% din totalul exporturilor și 19,9% din importuri).

Efectele pozitive ale investițiilor străine au fost dovedite în diverse studii care au demonstrat că în regiunile unde nivelul investiţiilor străine este ridicat şi mediul antreprenorial românesc se dezvoltă bine. Considerațiile împotriva capitalului străin contravin nu doar scopului Guvernului României de a atrage în continuare investiții străine, dar astfel de acuzații generalizate și nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei românești.

Este necesar ca autoritățile din România și factorii de decizie să ia măsurile necesare în ce privește dezvoltarea învățământului profesional, pentru că mediul de afaceri german suferă foarte tare din cauza lipsei forţei de muncă. Mai ales în industria producătoare, în care activează numeroase companii germane, este imperios nevoie de personal calificat. De la un an la altul, companiile germane se plâng tot mai mult de lipsa de personal. AHK România solicită aşadar Guvernului să mărească investiţiile în domenii cheie precum educaţie şi infrastructură în mod considerabil şi să intensifice modernizarea administraţiei.

În calitate de actor activ în cadrul comunității de business și prin activităţile constructive şi bazate pe experienţa practică pe care le desfăşurăm în cadrul grupurilor de lucru pe diverse teme, AHK România își aduce contribuția la îmbunătățirea și dezvoltarea condițiilor de afaceri și de investiții în România, dar și la consolidarea relațiilor comerciale bilaterale. AHK România rămâne un partener de încredere pentru ministerele și autoritățile din România şi este deschisă pentru un dialog constructiv.