Comuna Ciugud are grijă de bătrânii localității

Comuna Ciugud mai adaugă un proiect cu finanțare europeană, pe lângă celelalte ce au atras atenția publicului în ultimii ani și care au susținut dezvoltarea socio-economică a comunei. Din fonduri Regio se va finanța modernizarea unui centru de zi ce va fi folosit de cei peste 500 de vârstnici din comună. Contractul de finanțare va susține investițiile necesare modernizării unui centru de zi în care se vor desfășura activități de îngrijire socio-medicală, activități de socializare și petrecere a timpului liber, dar și o educație informală pentru o viață sănătoasă și activă.

„Ciugudul este comuna europeană de astăzi datorită fondurilor nerambursabile. De această dată, folosim fondurile europene pentru a da viață vechiului sediu al primăriei pe care îl vom transforma într-un centru de zi pentru seniorii din comună. Orice comunitate este obligată să aibă grijă de seniorii săi, iar la Ciugud noi știm asta și ne îngrijim de părinții și bunicii noștri. De ani de zile ne încăpățânăm totodată să credem în satul românesc, în valorile noastre autentice, în viața „de la țară” care poate fi „ca afară”, iar pentru ca acestea să devină realitate trebuie să construim viitorul cu respect pentru cei care au pus bazele trecutului. Aceasta este normalitatea pe care le-o doresc tuturor celor care, la fel ca și mine, vor să trăiască și să îmbătrânească la sat”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

După cum se specifică și în proiect, efectele îmbătrânirii își pun amprenta asupra fizicului, dar și asupra psihicului persoanelor vârstnice, iar acest proiect propune activități specifice vârstei lor, necesare pentru păstrarea unui echilibru cotidian.

Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiar, reprezentat de parteneriatul dintre Comuna Ciugud şi Asociația A.S. 2001 Alba Iulia, provin din bugetul alocat Regiunii Centru, gestionat de ADR Centru, prin Axa Prioritară 8 a Programului Operațional Regional 2014-2020, ce vizează dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale pentru creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale. Proiectul cu titlul ”Schimb de destinație din clădire Primărie și Consiliul Local în centru de zi pentru persoane vârstnice și unități de îngrijire la domiciliu, cu modernizare și mansardare” are o valoare totală de 2.863.526,08 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 2.588.819,13 lei, respectiv 555.540,59 Euro.

Amplasamentul proiectului este situat în intravilanul localității Ciugud, cu acces din strada Principală, având o suprafață de peste 4000 mp, unde există, în prezent, un imobil. Acesta este o construcție veche ridicată în anul 1958, cu regim de înălțime parter, cu subsol parțial și cu o structură de rezistență din cărămidă.

Prin proiect se vor consolida fundațiile și elementele de rezistență, se va realiza un nou acces la subsol prin interiorul clădirii, se va recompartimenta la interior clădirea, inclusiv grupurile sanitare. Sunt prevăzute de asemenea, lucrări de extindere a clădirii existente pentru suplimentarea spațiilor, precum și lucrări de refacere a instalației termice și electrice a clădirii, înlocuirea tâmplăriei și refacerea acoperișului. Toate încăperile vor fi dotate cu mobilier și echipamente adecvate utilității pe care o vor avea, tot din bugetul proiectului fiind prevăzută și achiziția de centrală termică, ventilo-convectoare, panouri solare și sistem de supraveghere.

Începând cu 30.04.2023, data estimată de finalizare a proiectului, centrul social nou înființat va avea un rol important în prevenirea instituționalizării vârstnicilor din comuna Ciugud prin serviciile sociale oferite în cadrul acestuia. Activități de socializare și de petrecere a timpului liber, inclusiv activități cultural-artistice, vor fi pregătite pentru cei ce vor frecventa centrul, dând astfel șansa vârstnicilor să se integreze în societate și să se adapteze mai ușor la noul statut, de pensionari.

De asemenea, persoanele care au nevoie, vor beneficia și de servicii de îngrijire la domiciliu. În cadrul centrului social, vârstnicii din Ciugud o să beneficieze de servicii sociale destinate lor, de activități care să-i mențină activi, având posibilitatea de a se implica în activități de voluntariat, de a practica sport sau gimnastică de întreținere. La finalizarea acestui proiect, reprezentanții comunei alături de Asociația AS 2001, își propun să acorde și posibilitatea de a furniza o masă caldă zilnică, în sistem catering, vârstnicilor care din diferite motive nu se pot deplasa și nu-si pot pregăti mâncare caldă.

Ciugudul este comuna din România care a reușit să atragă cele mai multe fonduri europene în exercițiul financiar 2007 – 2013 fiind un exemplu de bune practici la nivel național. Suma totală a finanțărilor accesate depășește 30 de milioane de euro, bani care au ajuns în infrastructură, modernizarea și extinderea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă, crearea unor condiții mai bune pentru educație, modernizarea unor edificii de cultură.

Comuna Ciugud a dezvoltat o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 55 de hectare din care 33 de hectare sunt ocupate, iar restul de aproximativ 15 hectare sunt disponibile pentru noi investiții. Comuna Ciugud promovează de câțiva ani un model de colaborare între mediul de afaceri și administrația locală bazat pe seriozitate, corectitudine și sprijin pentru dezvoltarea viitoarelor afaceri.

Zona de Dezvoltare Economică Drâmbar – Ciugud găzduiește deja aproximativ 30 de companii oferind facilități importante investitorilor: o zonă cu plan urbanistic bine conturat, utilități până la poarta fiecărei unități economice, posibilitatea de a concesiona/cumpăra terenul necesar investiției, posibilități de transport pentru angajați și, în viitor, o grădiniță modernă chiar în zona economică.

De asemenea pe teritoriul comunei funcționează mai multe ferme de creștere a animalelor sau specializate în cultura cerealelor. Administrația locală din Ciugud sprijină și investitorii din agricultură astfel că a asfaltat peste 17 kilometri de drumuri de câmp, care fac accesul spre terenurile agricole și ferme.

Apropierea comunei Ciugud de municipiul Alba Iulia, zonă cu potențial turistic, a determinat, în ultimii ani, dezvoltarea în localitate a unor investiții în domeniul turismului. De asemenea administrația locală are în derulare un proiect ambițios pentru valorificarea turistică a Râului Mureș prin crearea unei zone de agrement cu zone de relaxare, terenuri de sport, plaje și zone de plimbare cu mici ambarcațiuni (caiace).