Centrele educaționale private, cum sunt grădinițele, creșele, unitățile afterschool și centrele de vară au posibilitatea de a se redeschide în condiții de siguranță, atât pentru copii cât și pentru personal. Aici nu este vorba că sunt prea mulți copii în grupe sau clase, pentru că centrele private funcționau și până acum cu 7-10 copii pe grupa, în nici un caz  cu 25-30 cum se poate presupune. Reprezentanții acestora spun că pot lua măsuri ca să  fie prezenți mai puțini copii în grupă și că sunt pregătiți să reia activitatea din 15 iunie.

Situația este în continuare critică, pentru că părinții nu mai pot sta acasă, bunicii sunt departe, cu factor de risc pentru o contaminare cu  noul coronavirus, iar bonele au devenit mai scumpe decât o creșă sau grădiniță. La rândul lor, copiii au nevoie de prieteni, de activități recreative și educative, dar și de cadrele didactice. Le este dor de activitățile lor zilnice și trec pe lângă gradinița lor că poate se va deschide.

Raluca Niță, administratorul gradinițelor Schnuffelgarten, ne-a declarat: „Personalul gradiniței este în șomaj din 16 Martie. Nu mai putem sta fără să muncim șase luni de zile. Vom pierde toți angajații pe care i-am format cu greu. Vom ajunge să redeschidem în septembrie și să angajăm pe cine apucăm, astfel vom avea de pierdut în privința calității actului educational.

Noi suntem deja pregătiți. Am luat măsuri stricte de funcționare. Un avantaj pe care îl au sediile Schnuffelgarten este cel al aparatelor medicale de sterilizat aerul și suprafețele, deja montate în sălile de clasă încă de acum  doi ani, care și-au dovedit eficiența. Nu am avut niciun caz de gripa A sau B în perioada rece, deși au fost clase întregi la școlile de stat care au avut. Părinții nu vor intra în sedii, iar copiii vor fi preluați de asistenta medicală care le va lua temperatura și îi va verifica.  După spălarea mâinilor, copii vor fi îndrumați către sala lor de clasa unde vor fi mult mai puțini copii decât de obicei. Personalul va purta masca Și va exista o dezinfectare permanenta a obiectelor, mobilierului și a jucăriilor”.

Lipsa de răspuns a autorităților nu face decât să agraveze situația actuală pentru că, spune Raluca Niță, părinții își vor lua copiii la muncă sau vor chema vecine în casă pentru a sta cu cei mici. Mai grav este că, se aude că, în disperare de cauză, se vor organiza grupuri cu trei – patru copii acasă la familii și stau prin rotație.

La toate aceste probleme, gradinițele și creșele au probleme cu proprietarii, care nu accepta neplata chiriei și dacă unii dintre ei sunt înțelegători pentru una sau doua luni,  nu au cum să o facă și pentru șase luni, până în septembrie. Se pierd sedii, angajații buni, copiii și toată afacerea. Mulți deja au închis și tot mulți vor fi cei care nu vor mai avea putere financiară  ca să redeschidă afacerea. De gradinițe sunt legate și firmele de catering pentru copii, firmele care organizau excursii, tabere, ieșiri, toți colaboratorii acestora.

Reprezentanții grădinițelor cer redeschiderea acestora pentru că se simt pregătiți și consideră că va fi și un exercițiu pentru reluarea activităților în septembrie.