Cum 5G ar putea democratiza industria telecomunicațiilor.

O nouă revoluție digitală este pe punctul să ne lovească. Autovehiculele autonome circula deja pe drumurile noastre, orașele și companiile accelerează rapid utilizarea senzorilor sau internetul obiectelor (IoT), iar realitatea virtuală și augmentată fac pași rapizi.

Dar pentru a construi toate acestea, va fi nevoie de a cincea generație de internet mobil-5G. Această generație de rețele wireless, care va conecta nu numai oamenii la oameni, ci și la obiecte, va oferi o serie de îmbunătățiri comparativ cu tehnologia de astăzi 4G, inclusiv o scădere potențială de zece ori a latenței (întârziere de semnal), o creștere de zece ori a vitezei datelor experimentat de utilizatori și o acoperire ultra-fiabilă.

Până în 2020, toate țările UE ar trebui să dispună de servicii de 5G, cu acoperire neîntreruptă în zonele urbane și de-a lungul principalelor căi de transport disponibile până în 2025. Dar 5G nu numai că vă va permite să urmăriți fără probleme Netflix pe telefon; acesta va fi platforma pe care se construiește o nouă generație de tehnologii. Un autovehicul autonom, de exemplu, va trebui să ia decizii rapide pe drum, iar o conexiune rapidă la internet cu o latență scăzută este crucială pentru asta.

5G ar putea, de asemenea, să creeze un soc pentru industria de telefonie mobilă, în special pentru infrastructura sa. Operatorii – companiile care vând abonamente pentru telefoanele mobile – își construiesc propriile antene și stații de bază. În timp ce operatorii partajează uneori infrastructura, majoritatea zonelor din Europa dispun de trei până la patru stații de bază într-o rază de câteva sute de metri.

Un astfel de proiect este 5GCity, pornit din Barcelona, ​​Spania, care construiește sisteme pentru municipalități și administrații locale care vor sa dețina și să opereze infrastructura 5G. Tehnologia 5G deschide calea pentru noii actori care pur și simplu dețin infrastructură și o închiriază operatorilor.

Împărțirea rețelei este o tehnică care va fi cheia rețelelor 5G și va permite segmentarea rețelei în mai multe componente, fiecare cu caracteristici diferite. De exemplu, o rețea de 5G ar putea avea o singură bucată pentru utilizarea smartphone-urilor, care are viteze mari de date; una pentru senzorii IoT, care ar putea să nu aibă viteze mari de date, dar să permită utilizarea redusă a energiei; și una pentru autoturisme, care ar avea atât viteze mari de date, cât și o latență scăzută, astfel încât mașina să poată face manevre rapide.