Schimbările bruște de temperatură din ultima vreme, frigul din casă și de afară și frica de a scoate deja hainele de iarnă, i-au făcut pe mulți români să treacă pragurile farmaciilor. Cu toate astea, specialiștii sunt de părere că nu este întotdeuna de o medicație chimică pentru a scăpa de o răceală, și că o putem trata de acasă, doar cu elemente naturale.

Cam asa stau lucrurile în cazul racelilor sezoniere, comune, fara complicatii, care se manifesta doar printr-o stare generala de rau, cu curgerea naslui și febră ușoară, până în 39, însotiță adesea de frison. Apoi urmează faza de tuse productivă, urmată de faza de tuse seacă și gata, raceala a trecut definitiv. Mai este posibil ca unele raceli să asocieze și durere în gât, dar dacă durerea cedează în 2-3 zile, nu este cazul să luați antibiotic, cum sunt multe persoane tentate să se trateze la primul “rosu în gât”.

Tratamente naturiste pentru TUSEA SEACA

În ceea ce privește tusea, aceasta este cam la fel atât și la adulți cât și la copii. Există diferite metode de a scăpa de ea. Ține de noi dacă vrem să luăm o pastilă și să așteptăm, sau să ne tratăm cu ceva mai puțin dăunător pentru organism.
Gripa prezintă manifestări asemanatoare răcelii, dar mai intense, la care se adauga dureri în mușchi și o stare generala de rau mai puternica. De asemenea tusea dureaza mai mult, uneori poate dura chiar pana la 6 saptamani. Pot apărea pusee de tuse, destul de neplăcute pentru pacienti. Uneori se poate complica cu conjunctivita virala, moment în care trebuie să vă prezentați de urgenta la medic.

Tratamente naturiste raceala și gripă

Aceste tratamente naturiste sunt mai eficiente și recomandate în cazul adulților care nu riscă să facă complicațiile la care sunt expuși bătrânii și copiii.
Cum apar primele semne de raceală: stare ușoară de disconfort, senztie ciudată în gât și scurgeri nazale – se începe aportul hidric. Se vor bea din oră în oră căni cu ceaiuri fierbinți, indulcite cu miere și acrite cu multă lămâie, care conține vitamina C. Ceaiurile fierbinți “spală” gâtul și vă feresc de inflamația amigdalelor, temperatura înaltă a ceaiurilor dezinfetează (“pasteurizeaza”) și totodată joacă rol antiinflamator local, iar vitamina C crește imunitatea mucoaselor. Pe de altă parte, un organism hidratat este mult mai puternic decât unul deshidratat.

Tratamente naturiste pentru raceala si gripa: frecțiile

Daca simțiți dureri musculare, dacă faceți febră, deja puteți folosi frecțiile cu carmol și compresele cu apă rece. Masați corpul cu carmol, abdomenul, spatele și picioarele, brațele și gâtul, apoi îmbrăcați-vă gros și stați sub patură până transpirați abundent.
De asemenea baia la picioare cu apă fierbinte și oțet poate fi de ajutor. Puneți într-un lighean apă fierbinte cu oțet (o treime otet) și lasăți picioarele la înmuiat până ce apă se raceste. Apoi dormiți.

Tratamente naturiste pentru raceala si gripa: usturoiul

Imediat cum va revine pofta de mâncare, consumați mult usturoi, cu salată și grătar.
De asemenea dacă simțiți că începe să vă doară în gât, puteți consuma fie ceaiuri fierbinți, fie țuică fiartă cu câteva boabe de piper.

Tratamente naturiste pentru raceal și gripă: sucul de ridiche

Atunci când apare tusea, este recomandat să faceți un sirop natural în casă care să combată tusea. Aveți nevoie de o ridiche neagră pe care o veți rade în straturi, după fiecare strat, puneți miere. Lăsați la temperatura camerei să se formeze un suc. Acest suc pe care îl lăsa ridicha este excelent atât în combaterea tusei seci, cât și a tusei prodictive.