Cupru Min Abrud, societatea care exploateaza zacamantul de la Rosia Poieni, unde se afla 60% din rezervele de cupru ale Romaniei, a depăsit in 2017, pentru prima dată in istoria companiei, cota de 8.000 de tone de cupru pur obtinut, in urma prelucrarii a 38.300 de tone de concentrat.

Consiliul de Administratie si conducerea executiva a Cupru Min a anuntat, joi, intr-un comunicat de presa, ca in 2017 veniturile totale ale societatii au crescut cu 35,8%.
”Compania Cupru Min S.A. a evaluat datele preliminare privind realizarea indicatorilor financiari si de productie si este in măsură să anunte ca anul 2017 a fost anul unor cresteri importante. Veniturile totale ale companiei au crescut cu 35,8% fată de 2016, iar capitalurile proprii cu peste 55%. Veniturile din exploatare/angajat au crescut cu 34%. Prin raportare la anul 2016, in 2017 volumul de descoperta realizat in cariera de la Rosia Poieni a fost de 137%, ceea ce inseamna o masă miniera de 1,725,000 tone. Realizarile la descoperta de investitie au fost chiar mai mari, reprezentand 146,7% fată de volumul anului 2016”, potrivit Cupru Min Abrud.

Reprezentantii Societatii au transmis ca astfel s-au pus bazele cresterii productiei si in 2018.

”Remarcabila este cresterea de productivitate: din cele 38,300 de tone de concentrat de cupru s-au obtinut 8010 tone de cupru pur, fată de 7,800 in 2016, la un volum de 37,846 tone de concentrat. Este pentru prima data in istoria societătii cand e depasita cota de 8000 tone de cupru”, se arata in comunicat.

Un moment determinant pentru dezvoltarea viitoare a companiei l-a reprezentat organizarea cu succes a licitatiei internationale pentru vanzarea concentratului de cupru, in conditii de transparenta si la standarde recunoscute pe plan global, potrivit Cupru Min.

”Procedura a oferit companiei un contract avantajos pe doi ani, care genereaza venituri suplimentare de peste 10 milioane de dolari fată de vechiul contract si o relatie comerciala cu unul dintre gigantii cuprului la nivel mondial. In 2017 am derulat si incheiat un amplu proces de investitii in prima etapa a procesului tehnologic – decopertare, extragere minereu si transport. Patrimoniul tehnic al societătii s-a imbogatit cu utilaje si echipamente de ultimă generatie, unele fiind singurele de acest gen din Romania, care permit reducerea costurilor simultan cu cresterea productiei. In 2018 Cupru Min va lansa a doua etapa de investitii urmărind modernizarea Sectiei de flotatie din Uzina de preparare. Tot in 2018 societatea va finaliza constructia Statiei de neutralizare a apelor acide, importantă investitie in protectia mediului”, potrivit Cupru Min Abrud.

Cupru Min se afla in subordinea Ministerului Economiei si are circa 550 de angajati. Compania exploateaza minereu de cupru din zăcămantul Rosia Poieni, fiind cel mai mare producător de concentrat de cupru, cu aproximativ 60% din rezerva de cupru a Romaniei.

sursa: mediafax.ro