Interviu cu Marius Bostan, fost Ministru al Comunicațiilor și pentru Tehnologia Informației, inițiator al Alba Iulia Smart City și al Dezbaterii Naționale Smart City, publicat in Ghidul Solutiilor Smart City 2018, Nr.1, 30 noiembrie.

Tehnologiile avansate pot fi folosite pentru a face orașele Romaniei mai inteligente. Cu bani puțini se pot crea efecte benefice extraordinare, dar pentru aceasta trebuie să fim noi mai inteligenți și măcar să putem pune în practică ce au inventat alții. Viteza de adoptare depinde mult de implicarea edililor și a companiilor în beneficiul cetățenilor, companiilor și turiștilor.

Ce părere aveți, orașele trebuie să includă în administrarea lor tehnologia digitală?

Marius Bostan: Administrația inteligentă atrage companiile de comunicații și tehnologie mai aproape de orașe, cetățeni, turiști, investitori. Companiile inovează și fac permanent produse, care ne ajută să comunicăm și să câștigăm timp. Ce ne-am face acum fără telefoane mobile? Am pierde mult mai mult timp și bani. Tehnologia ne face viața mai ușoară dacă o avem la îndemână. Liderii orașelor pot ajuta la adoptarea și folosirea la scară largă a inovațiilor tehnologice. Am inițiat o dezbatere vastă despre Smart City și am încurajat decidenții să folosească noile descoperiri. De ce să nu folosim calculatorul și senzorii dacă au fost deja descoperite? De ce să nu folosim canalele de comunicații și inteligența românească în beneficiul cetățenilor?

Care credeți că ar trebui să fie preocuparea principală a unei administrații locale? 

Preocuparea permanentă a administrației pentru calitatea vieții include în primul rând respectul pentru timpul oamenilor. Într-un oraș inteligent, bazat pe tehnologie, cetățenii vor câștiga timp. Timpul este una dintre cele mai prețioase resurse într-o lume care trăiește cu viteză din ce în ce mai mare. Să reducem costurile la utilități, la energie și la apă prin economiile rezultate din folosirea senzorilor. Vom plăti bani mai puțini dacă vom avea senzori care să ajute becurile să lumineze când trebuie și să nu fie aprinse în timpul zilei. Dacă vom afla imediat când avem pierderi de apă pe rețea sau în rețeaua de gaz. Dacă ghișeele vor fi mai prietenoase cu cetățenii și nu va trebui să stăm la cozi, dacă vom avea acces la formulare electronice simple și usor de utilizat. Așa construim un viitor mai bun pentru noi și urmașii noștri.

Cât de importantă este infrastructura de comunicații și de internet dintr-un oraș?

Infrastructura de comunicații și de internet sunt esențiale. La fel și echipa de implementare este foarte importantă. Un oraș care are acoperire cu hotspoturi și oferă acces la internet de mare viteză este un oraș care are șanse să devină inteligent. Apariția vitezelor mari, 5G, vor oferi o oportunitate majoră pentru o viață mai bună și dezvoltarea afacerilor.  Va crește siguranța publică, traficul va fi mai fluid, nu vom pierde timp în aglomerație și inteligența artificială ne va oferi soluții pentru diverse probleme. Vom ști să urmăm drumul cel mai scurt și cel mai rapid. Costurile sunt minimale datorită investițiilor și inovațiiilor deja făcute de companiile de comunicații.

Prin ce metode inteligente ar putea atrage orașele mai mulți turiști?

Orașele au locuri interesante de vizitat, pot oferi experiențe unice pentru turiști dar din păcate necunoscute sau greu de descoperit. În primul rând proiectarea unor produse turistice, marketarea lor pe internet și în media prin strategii eficiente. Locurile interesante, traseele din zonele excepționale pot fi puse în valoare prin aplicații care să ofere ghidul turistic cel mai isteț. De exemplu informația de la un monument istoric poate fi trimisă pe telefonul mobil al unui turist prin bluetooth când acesta trece prin apropierea lui și dorește să afle istoria acelui monument. Apoi aplicațiile pot oferi informații despre cel mai bun loc unde poți lua masa sau poți bea o cafea în apropiere. Așa pot fi implicați ușor și comercianții în tot acest fenomen și ei sunt parte a beneficiilor.

Cum ne putem controla sănătatea cu ajutorul noilor tehnologii?

Sănătatea și mediul sunt în topul preocu-părilor dezvoltatorilor de soluții. Putem urmări cu ușurință calitatea aerului prin senzori plasați în punctele importante din oraș. Vom ști dacă sănătatea noastră poate fi afectată și vom putea lua măsuri contra poluării.  Introducerea acestor soluții costă foarte puțin comparativ cu benefiiciile rezultate. Putem urmări și în interiorul clădirilor concentrația unor gaze toxice printre care aș vrea să exemplific Radonul, care este considerat de către Organizția Mondială a Sănătații principalul responsabil de cancer la nefumători. Putem urmări cu ajutorul senzorilor și GPS-ului circulația deșeurilor și putem fi mai eficienți. Soluțiile pentru telemedicină și comunicarea rapidă cu cei bolnavi salvează vieți și măresc speranța de viață.

Cum vedeți rezolvarea blocajului de la nivelul departamentului de IT din Primării, legate de echipamente depășite moral, greu de înlocuit, dar și de specialiștii în domeniu care sunt greu de găsit? 

Ne dorim cu toții o administrație prietenoasă, eficientă, cu toate datele accesibile. Dacă vrem o adeverință, un certificat de urbanism sau fiscal, să le putem avea rapid. Din păcate se cheltuiesc bani cu calculatoare, cu softuri și de multe ori ele se perimează rapid. Cea mai bună soluție pentru administrații este să folosească servicii, platforme și infrastructura de calcul furnizate de companii tehnologice care au experiență. Deja municipiile nu mai găsesc experti IT sau nu îi pot plăti la nivelul pieței. Soluția este cloud-ul, așa cum se întâmplă deja în toate țările avansate. Așa ne putem proteja mai bine de atacurile infractorilor cibernetici sau de efectele unui cutremur de exemplu! Aici avem deja o urgență.

Cum am putea folosi tehnologia digitală în domeniul educației?

Educația și pregătirea tinerilor pentru viitor este esențială. Tinerii nu vor mai părăsi orașele care le oferă o legătură cu tehnologia și cu lumea civilizată. Un oraș care găzduiește companii de tehnologie, are o infrastructură tehnologică și de comunicații bună. Un proces de educație inteligent înseamnă folosirea unui catalog electronic care să ajute părinții, profesorii și elevii pentru performanță. Un ajutor și un sprijin cu aplicații multiple care să ajute copiii să se dezvolte, să acumuleze cunoștințe, să se autoevalueze și să poată fi evaluați corect. Chiar și părinții plecați temporar la muncă în străinătate pot urmări cu ușurință parcursul educațional al copiilor rămași în țară. Oamenii inteligenți se întorc în orașe inteligente.

Vom putea rezolva problema traficului, mai ales în marile orașe?

În mai toate orașele, la anumite ore, pierdem timp în trafic în timpul orelor aglomerate. De multe ori nu găsim locuri de parcare în unele parcări și altele sunt goale. Aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul tehnologiilor smart. Planurile integrate de mobilitate au nevoie de componentă inteligentă. Pistele de biciclete, stațiile de încărcare pentru mașini electrice, carsharing-ul și carpooling-ul devin realități în marile orașe. Din ce în ce mai multe persoane folosesc aplicațiile inteligente pentru a se deplasa și trebuie să recunoaștem că ne scot de multe ori din încurcătură și salvăm timp. O administrație inteligentă va avea sisteme de management al traficului și va încuraja adoptarea tehnologiei.