Companiile, organizatiile si departamentele din sectoarele productiei, transportului si oraselor inteligente se orienteaza constant spre modul in care pot profita de revolutia IoT. Despre capabilitatile de achizitie de date si de comunicatii de retea pe care le ofera solutia industriala IoT a celor de la Allied Telesis am discutat cu Calin Poenaru, Country Manager Allied Telesis Romania. 

Reporter: Cum a dezvoltat Allied Telesis, o firma specializata in comunicatii de date, propria platforma de IoT?

Calin Poenaru: Allied Telesis are 33 de ani de experienta in domeniul dezvoltarii si constructiei echipamentelor de comunicatii de date. Aceasta varsta arata ca am crescut si am evoluat odata cu industria, adaptandu-ne permament la realitatile pietei. Ne-am dezvoltat competentele si am oferit clientilor nostri solutii la problemele lor reale. Am adoptat si adaptat standardele existente si am creat tehnologii noi acolo unde a fost nevoie, pentru a ne asigura ca datele pot fi preluate de la orice sursa (incepand de la un terminal inteligent, laptop sau telefon, pana la senzori specializati, cu foarte putine resurse de comunicatie) si transportate pana la aplicatiile care prelucreaza aceste date.

Am dezvoltat in ultimii ani un adevarat Network-Edge-Fabric, unde politicile de control (securitate, configuratii, etc.) si integrarea cu aplicatiile sunt implementate centralizat pentru o gestionare mai eficienta si mai sigura a unei zone care poate avea, in cazul aplicatiilor IoT, sute sau mii de porturi conectate la surse de date.

Dezvoltarea unei platforme de IoT a fost un pas natural in aceasta directie, la fel cum a fost si dezvoltarea capabilitatilor de Edge Computing: vrem sa ne asiguram ca punem la dispozitia clientilor nostri toate uneltele necesare unei colectari si pre-procesari eficiente de date. Scopul este acela de a ne integra cat se poate de usor cu dezvoltatorii de aplicatii, mari sau mici, pentru a oferi clientilor capabilitati extinse de utilizare a datelor in deciziile pe care ei le iau

Reporter: Cat de potrivita este platforma IoT de la Allied Telesis pentru rezolvarea problemelor oraselor si comunitatilor din Romania?

Calin Poenaru: Platforma este foarte versatila, strangand laolalta building-block-urile fundamentale: vorbim aici de colectarea si schimbul de date, stocarea si procesarea lor. Asta inseamna ca platforma se poate construi  tinand seama de cerintele specifice fiecarui proiect, modelandu-se pentru a umple spatiile necesare rezolvarii problemelor. De fapt, asa o si propunem: pentru a rezolva probleme specifice.

Platforma Allied Telesis urmareste un model diferit fata de platformele IoT generaliste, precum Amazon, Microsoft sau IBM, bazate, in special, pe o colectie mare de unelte specializate, puse la dispozitia dezvoltatorilor pentru constructie. Noi o livram integrata si configurata intr-o solutie la cheie care rezolva problemele curente, unde este utilizata ca platforma de suport a deciziilor.

Elementul cheie este depasirea “silozurilor” create in jurul unr aplicatii specifice, prin crearea unui mod programatic de a aduce datele care sunt necesare, la momentul in care sunt necesare, pentru a fi prelucrate cu aplicatia potrivita. Acesta este un pas mai departe fata de simplul export/import de date intre aplicatii, creand premisele unei prelucrari a fluxurilor de date, incluzand aici datele care sunt create permanent (ex. citiri de senzori in timp real, fluxuri video, etc.) si care trebuie prelucrate continuu. a

Reporter: Este platforma IoT de la ATI capabila sa rezolve si probleme viitoare, nu doar cele pentru care a fost implementata initial?

Calin Poenaru: Aici vorbim, de fapt, de capacitatea platformei de a creste odata cu comunitatea si cu nevoile ei. Sunt cel putin doua directii in care se intampla acest lucru:    – vertical: discutam de dezvoltarea aplicatiilor deja existente (catre mai mare sau mai mult), de exemplu prin acoperirea unor zone mai largi sau prin cresterea densitatii surselor de date;  – orizontal: aici obiectivul este dat de cresterea si diversificarea numarului de aplicatii (de tipuri diferite) care sunt deservite de platforma, ceea ce inseamna, practic, dezvoltarea de noi servicii digitale adresate orasului.

Ambele directii presupun cresterea numarului de surse de date operationale, fie de acelasi tip (in cazul 1), fie de mai multe tipuri ( in cazul 2), care sunt conectate si gestionate de catre platforma IoT. Fiind o platforma modulara, scalabilitatea inseamna:    – pe deoparte cresterea capacitatii interne de stocare si procesare, lucru care se face prin adaugarea de componente hardware si software suplimentare, usor de facut datorita arhitecturii distribuite native a sistemului;     – pe de alta parte posibilitatea de adaugare de noi surse de date, de aproape orice tip, si de noi aplicatii de procesare pentru ele. Aceste lucruri fac posibila dezvoltarea platformei dincolo de cadrul initial de utilizare, pentru gestionarea unor probleme care nici nu existau (sau de care nu stiam ca exista) la momentul implementarii initiale.

De exemplu, avem in momentul actual incepute discutii despre posibilitatea extinderii utilizarii platformei noastre in monitorizara locala a epidemiei de Covid-19. Abordarea pe care o avem in proiecte este una graduala. Prima faza este una a cresterii eficientei deciziilor, unde tehnologia are rolul ei. Datele trebuie colectate (nu poti analiza date pe care nu le ai si nici nu poti colecta date mai repede decat sunt ele generate natural) in conformitate cu cerintele expertilor in domeniile relevante pentru oras (Subject Matter Experts), fie ca vorbim de trafic, poluare, colectare de deseuri sau alimentare cu apa.

Datele sunt stocate si pregatite pentru prelucrare, pentru a fi usor de analizat, de indata ce acest lucru este posibil (ex. datele relevante sunt intr-un volum suficient). A doua faza este cea de acceptare a tehnologiei in viata de zi-cu-zi, atat din punct de vedere al cetateanului, privit ca beneficiarul suprem al tehnologiei din orasul inteligent (si aici putem discuta mult despre transparenta necesara in colectarea si prelucrarea datelor), cat si al celor care gestioneaza orasul, si care trebuie sa aiba suficienta incredere in rezultatul analizei datelor pentru il include in deciziile luate.

Reporter: Este Allied Telesis, o firma cu experienta in domeniul comunicatiilor de date, pregatita sa implementare solutii complexe, la cheie, de gestiune a oraselor inteligente?

Calin Poenaru: Cei 33 de ani de experienta in aceasta industrie ne-au invatat ca este important sa te concentrezi sa faci din ce in ce mai bine ceea ce reprezinta fundamentul afacerii tale (core business) si sa lucrezi cu parteneri de tehnologie, care fac acelasi lucru in domeniile lor de excelenta. Politica generala a grupului Allied Telesis a fost, dintotdeauna, sa intre in aliante cu parteneri de tehnologie pentru rezolvarea solutiilor complexe. Este o expresie a culturii japoneze inclinata catre eficienta si eficacitate.

Solutia noastra in zona ”smart cities” nu face exceptie: ATI contribuie cu elemente cheie in zona de colectare, comunicatii si management de date, dezvoltate in decursul a peste 30 de ani de experienta, si lucreaza cu parteneri din zona de tehnologie, care contribuie, la randul lor, cu elemente cheie in zona surselor de date(senzori), a echipamentelor pentru centrele mari de date si a aplicatiilor de procesare si vizualizare a datelor.

Suntem constienti de caracteristicile speciale ale proiectelor din zona Smart City (termene lungi de implementare si complexitate ridicata) si credem ca o alianta de producatori de echipamente si aplicatii protejeaza mai bine interesele utilizatorilor finali, prin oferirea unei flexibilitati mari pe termen lung si prin oferirea unei calitati ridicate a solutiei, rezultata din asocierea competentelor cheie ale membrilor consortiului tehnic.

Interoperabilitatea nu este nici pe departe asa usoara cum ar putea parea la prima vedere si Allied Telesis face eforturi permanente pentru a respecta standardele care pot sa ne faca viata usoara in aceasta directie. De aceea lucram activ cu partenerii nostri pentru a creste gradul de interconectare intre produsele si solutiile noastre, depasind obstacolele legate de sintaxa si semantica datelor schimbate intre noi.

Reporter: Cum vede Allied Telesis implicarea sa viitoare?

Calin Poenaru: Allied Telesis va continua sa-si dezvolte solutiile in zona IoT, aici privim orasul inteligent ca expresie suprema a integrarii si utilizarii tehnologiilor din aceasta zona, pe baza acelorasi pricipii pe care si-a construit intreaga istorie: pragmatism, profesionalism, parteneriate.Vom continua sa ajutam clientii nostri in rezolvarea unor probleme reale, pentru ca noi credem ca progresul permanent, facut in pasi mici si acceptat de comunitate, este cheia dezvoltarii durabile. Vom aborda cu atentie impactul tehnologiei noastre asupra comunitatilor si ne asiguram ca punem la dispozitia clientilor toate elementele care sa le ofere control total asupra implementarii si asupra directiei viitoare de dezvoltare, fara sa ii blocam (lock down) in medii de dezvoltare proprietare sau sa le limitam posibilitatile de a include tehnologii noi.

Dorinta si capabilitatile noastre de parteneriat se extind asupra intregului ecosistem tehnologic care se creaza in jurul unui oras inteligent pornind de la autoritatile locale, reglementatori si consultanti si mergand pana la firme IT&C si automatizari,  telecom si companii de utilitati. Scopul ramane acela de a oferii solutii la problemele clientilor nostri, indiferent de marimea lor, punandu-le la dispozitie setul de unelte necesar, in forma cea mai potrivita pentru ei (ex. on-site vs. cloud), lasand permanent spatiu de dezvoltare ulterioara.

Avem acum deja experienta castigata si putem sa ne uitam cu incredere la proiecte care vizeaza multiple probleme de pe agenda multor orase: trafic, poluare, gestiunea deseurilor, eficienta sistemelor de alimentare cu apa si energie, securitatea publica, integritatea structurala a cladirilor sau a elementelor de transport (poduri), iluminat public si multe altele. In toate aceste domenii suntem un membru creativ, stabil si credibil a unei echipe care este gata sa implementeze solutia solicitata.