• Proiectul vizează modernizarea staţiilor de transformare Huşi, Stănileşti, Vetrişoaia, Fălciu şi Murgeni;
  • Din totalul finanțării, 23 milioane de lei sunt din fonduri UE şi de la bugetul naţional;
  • Până acum am obținut cofinanțări pentru proiecte a căror valoare totală este de peste 170 milioane lei;

 Investiţia este cofinanțată cu aproximativ 19,5 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), precum şi cu aproximativ 3,5 milioane lei de la bugetul naţional, contribuţia companiei noastre fiind de peste 8 milioane lei.

În cadrul proiectului vor fi modernizate stațiile de transformare Huşi, Stănileşti, Vetrişoaia, Fălciu şi Murgeni (110/20kV) din judeţul Vaslui prin înlocuirea unor echipamente de înaltă şi medie tensiune. De asemenea, vor fi create condiţiile necesare pentru integrarea în SCADA (control şi achiziţie de date la distanţă) a celor cinci staţii de transformare.

Lucrările se vor derula pe o perioadă de patru ani şi au ca obiectiv principal creșterea siguranței preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantității de energie electrică nelivrată și reducerea costurilor de mentenanță a rețelei de distribuţie.

În acelaşi timp, calitatea serviciului de distribuţie va fi îmbunătăţită pentru peste 40.000 de clienţi care sunt alimentaţi din staţiile incluse în proiect.

Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice sunt prioritare pentru compania noastră, iar posibilitatea accesării de fonduri europene reprezintă o oportunitate de suplimentare a fondurilor proprii de investiții.

Începând din 2012 au fost implementate cu succes patru proiecte cu finanțare  europeană, altele cinci fiind în derulare, vizând continuarea investițiilor în modernizarea rețelei de electricitate, montarea contorizării inteligente, formarea resurselor umane și securitatea cibernetica a sistemului de distribuție.

Proiecte în derulare

Un proiect similar celui din jud. Vaslui, în valoare de peste 16 milioane de lei, urmărește modernizarea şi integrarea în SCADA a stațiilor de transformare Hârlău, Pașcani și Gorban din judeţul Iaşi.

O investiție în valoare de peste 45 milioane lei, prin care se vor monta contoare inteligente la 10.000 de clienți, se derulează în municipiul Iași. În cadrul lucrărilor, rețeaua de joasă tensiune va fi modernizată prin înlocuirea a 8,8 km de cabluri şi a peste 1800 de tablouri electrice (firide). În acelaşi timp, vor fi implementate infrastructura hardware şi aplicaţiile software necesare funcţionării sistemului de măsurare inteligent.

Proiecte finalizate

Anul acesta, în judeţul Bacău a fost finalizat un proiect de cercetare cu finanţare europeană “Optimizarea costurilor la colectarea datelor de la contoarele inteligente şi metode de îmbunătăţire a profitului la transportul energiei electrice”, cu o valoare totală de aprox. 270.000 lei. Proiectul a avut ca obiectiv măsurarea fluxurilor de energie în reţeaua de distribuție a energiei electrice, iar datele obținute permit detectarea pierderilor din reţea şi prioritizarea investițiilor.

Prin două proiecte cu o valoare de aproximativ 41,3 milioane de lei a fost modernizat sistemul de distribuţie a gazelor naturale din judeţele Iaşi şi Cluj. În municipiul Iaşi şi zona metropolitană a fost realizat un proiect cu o valoare totală de peste 6,2 milioane de lei care a vizat îmbunătăţirea tehnologică a reţelei de gaze naturale, presiune medie, precum şi modernizarea unor staţii de reglare, prin dotarea cu sistem SCADA. Totodată, în municipiul Cluj-Napoca a fost modernizată reţeaua de distribuţie gaze naturale (conducte şi branşamente) în cadrul unui proiect cu o valoare de aproximativ 35,1 milioane de lei, cofinanţat cu fonduri europene.