De cele mai multe ori, atunci când ne gândim la un oraș smart, ne imaginăm un oraș care își rezolvă singur problemele, însă acest concept este mai complex decât pare. Vorbim despre sisteme cu adevărat complicate, sute de senzori, camere de luat vederi și cantități enorme de date care sunt analizate constatat de computere bazate pe inteligența artificială. Deși expresia circulă de ani și devine uzată, înțelegerea corectă asupra atributelor unui oraș inteligent poate fi, uneori, departe de adevăr.

Tehnologia, în general, are menirea să facă viața oamenilor mai bună, mai ușoară, iar atunci când acesta este utilizată eficient poate face din orice spațiu un loc cu adevărat inteligent. Orașele inteligente sunt acelea care vin cu soluții reale la provocări de zi cu zi.

O provocare întâlnită de cele mai multe centre urbane este traficul. Un oraș smart ar putea analiza nivelurile de trafic și să optimizeze cu succes semafoarele pentru a fluidiza fluxurile de mașini. În acest fel, timpul de așteptare al ambulanțelor este redus, timpul petrecut în blocaje este minimizat, iar productivitatea crește. Însă, pentru ca un oraș să fie cu adevărat inteligent, trebuie să își stabilească prioritățile: doar o infrastructură inteligentă este nenecesară dacă nu este implementată în ariile de interes în care chiar este nevoie de aceasta.

Un oraș smart necesită un sistem integrat și de consultanță avizată, care să țină cont și de priorități, iar pentru a implementa o astfel de soluție este nevoie să avem o singură platformă care să pună ordine în toate aceste date colectate. O astfel de soluție este disponibilă la Dell Technologies.

Orașul smart își protejează locuitorii

Odată ce toate aceste date sunt puse cap la cap, un oraș devine mai inteligent și prin integrarea unor programe precum Predictive Healthcare, oferită de către Dell Technologies. Un oraș smart este unul care pune pe primul plan siguranța oamenilor, iar în acestă perioadă sănătatea publică a devenit o prioritate de top. „Predictive Healthcare este o soluție integrată hardware și software a cazurilor de Covid-19 care permite monitorizarea temperaturii.” – Valentina Frangu, Dell Technologies. Mai mult, această tehnologie poate stabili contacții unei persoane infectate, iar ulterior se pot stabili locurile prin care acesta a trecut și oferă autorităților informații esențiale care pot salva vieți.

Cererea de soluții smart a crescut în ultima perioadă, deci avem o mai mare nevoie de soluții de mobilitate, de analize de trafic și de sănătate publică. Acest tip de soluție poate ajuta la decizii strategice pentru administrația locală. Analizarea unui nou proiect de infrastructură și modalitatea prin care acesta poate aduce plusvaloare orașului este posibilă prin intermediul unui smart city. Aceste date foarte valoroase pot arăta rentabilitatea și pot produce prognoze pentru ariile vizate, rezultând în beneficii pe termen lung pentru locuitori.

Printre soluțiile smart city disponibile la Dell Technologies se numără:

  • Predictive Healthcare – sistemul care asigură o bună gestionare a crizei sanitare de Covid-19 prin identificare persoanelor cu risc prin măsurarea temperaturii corporale și stabilirea traseului acestora.
  • Sistemul integrat de smart city – o platformă ce poate agrega toate datele întru-un singur loc și care le poate analiza
  • Urban Mobility – Sistemul prin care traficul este fluidizat, iar abaterile de la regulile de trafic sunt înregistrate și transmise autoritățile, deci se creează un mediu sigur
  • Predictive planning – prin inteligenta artificială se fac estimări de trafic pentru viitoare proiecte de infrastructură și impactul acestora

Dell Technologies a integrat deja în mai multe centre urbane soluțiile de smart city. Printre acestea, la nivel global, se numără Singapore, Tel Aviv sau Dubai, însă și orașe din România au apelat la soluțiile integrate Dell. Un oraș smart este un oraș al viitorului.