Update: O veste bună pentru minerii din România.  Parlamentul European a aprobat astăzi Bugetul Uniunii Europene pentru 2020 care cuprinde și o alocare de 18 milioane de euro pentru a sprijini regiunile miniere. Măsurile care vor fi finanțate cu acești bani vizează dezvoltarea de strategii locale pentru trecerea la o economie neutră din punct de vedere climatic. De asemenea, se vor lua în considerare acțiuni de recalificare a lucrătorilor din astfel de zone miniere.

“Ca hunedorean, știu cât de importante sunt aceste măsuri pentru minerii din Valea Jiului. De aceea, voi monitoriza acest proiect pentru a mă asigura că se iau toate măsurile astfel încât o parte din sprijin să ajungă și în Valea Jiului, a spus Siegfried Mureșan, Europarlamentar.

Cele 18 milioane au fost alocate printr-un proiect-pilot care este precursor al Fondului pentru o Tranziție Echitabilă ce va fi lansat de noua Comisie Europeană în Bugetul multianual al UE post-2020. Practic, din 2021, va exista un fond permanent la nivelul UE pentru sprijinirea acelor regiuni care vor fi afectate într-o mai mare măsură de acțiunile UE privind combaterea schimbărilor climatice.

———–

Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European a identificat  trei priorități pe care trebuie să le aibă noua Comisie Europeană.  În primul rând, trebuie să aibă un buget european adaptat la nevoile și așteptările oamenilor. Studenții, agricultorii, întreprinzătorii mici și mijlocii, cetățenii europeni care vor să vadă progrese în domeniul securității și al schimbărilor climaterice, toți așteaptă de la Uniunea Europeană să facă mai multe lucruri. Aici poziția Parlamentului e clară, spune Europarlamentarul, priorități noi necesită bani noi. De aceea, este de așteptat ca noua Comisie Europeană să se alăture Parlamentului pentru a convinge statele membre să finanțeze adecvat noile măsuri pe care le așteaptă oamenii.

“În al doilea rând, trebuie să cădem de acord pe ce domenii să investim. Trebuie să avem un echilibru între vechile priorități și cele noi. Coeziunea, agricultura, doar pentru că au fost priorități timp de zeci de ani, nu înseamnă neapărat că sunt depășite acum. Trebuie să investim acolo în continuare, însă trebuie să investim desigur în domeniul digital, al climei și altele”, a susținut Mureșan în plenul Parlamenului European.

Nu în ultimul rând, trebuie să un buget adoptat fără întârziere. De aceea, la Consiliul European din decembrie, trebuie să se ajungă la o înțelegere comună în legătură cu așteptările de la bugetul UE.