E.ON România şi Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au încheiat un protocol de colaborare, cu scopul de a crește securitatea cibernetică a rețelelor de electricitate, arată un comunicat transmis joi de companie.

“Sistemele digitale din reţelele noastre de distribuţie a energiei electrice pot fi ţinta unor astfel de atacuri cu consecinţe potenţiale deosebit de serioase asupra securităţii furnizării, precum şi cu pagube însemnate pentru companie. Totodată, suntem conştienţi de obligațiile care ne revin în privinţa protejării sistemelor energetice care oferă servicii esențiale, precum şi a datelor colectate şi administrate”, a precizat Frank Hajdinjak, CEO E.ON România

Potrivit specialiştilor, odată cu creşterea rolului tehnologiilor digitale în infrastructura energetică cele mai mari riscuri la adresa sistemelor sunt atacurile cibernetice. Studiile de piaţă arată că, în cea de-a doua jumătate a anului trecut, cel mai mare număr de atacuri cibernetice a avut loc împotriva organizațiilor din domeniul energiei și împotriva integratorilor de sisteme industriale de control.

„Prin protocolul încheiat cu E.ON, CERT-RO își extinde rețeaua de parteneri din sectorul energetic, în contextul transpunerii în legislația națională a Directivei privind adoptarea de măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniunea Europeană (Directiva NIS). Legea de transpunere va impune măsuri minime de securitate și cerințe de notificare operatorilor de servicii din mai multe sectoare esențiale: energie, transporturi, utilități, sistemul bancar, sănătate, piețe financiare și infrastructuri digitale”, arată comunicatul.

Sursa: Mediafax