O echipă formată din șapte elevi ai Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu au reușit să ajungă în finala unei competiții informatice de renume care va avea loc la Torino.

Competiţia Zero Robotics, lansată de NASA și ESA, ȋn colaborare cu MIT și DARPA, este destinată elevilor de liceu din ȋntreaga lume. Elevii sunt provocaţi să „controleze‘” roboţii SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites), aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Concursul debutează online, pe site-ul oficial al competiţiei. Elevii, care pot lucra ȋn echipe formate din 7 membri, trebuie să programeze roboţii SPHERES să rezolve o anume problemă, propusă de organizatori, problemă diferită de la an la an. După mai multe etape eliminatorii, desfășurate ȋntr-un mediu virtual ce simulează realitatea, sunt selectate echipele finaliste. Ȋn această ultimă etapă, un astronaut aflat la bordul ISS conduce, în condiţii de microgravitaţie, turnirul ȋn care se ȋnfruntă roboţii programaţi de elevii acestor echipe.

Elevii finaliști, invitaţi ȋn Torino, Italia, vor intra în legătură directă cu oamenii de ştiinţă de la MIT şi de pe Staţia Spaţială Internaţională şi vor urmări live competiţia transmisă de la bordul ISS.

De remarcat rezultatele obținute de elevii și profesorii acestui prestigios colegiu an de an, dăruirea și noblețea cu care copii sunt implicați în acțiuni științifice și mai mult aduc și rezultate deosebite colegiului și nu in ultimul rand onorează școala românească.
Codul scris de elevii din Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, aflaţi ȋn “alianţă” cu o echipă din Australia și cu una din Federaţia Rusă, controlează viteza, rotația și direcția sateliților. Sateliții sunt programaţi să evite obstacole, să adune obiecte virtuale etc., conservȃnd resursele (combustibil și energie) și respectȃnd limitele de timp și spațiu impuse de organizatori. Programul este autonom, elevii nu pot interacționa cu sateliții în timpul probelor.

Codul scris de echipa de elevi ai Colegiului Vianu va fi rulat de astronauţii aflaţi la bordul ISS, pe Staţia Spaţială Internaţională.
Pentru a patra oară, numele colegiului va fi rostit pe Staţia Spaţială Internaţională.

Echipa a fost formată din elevii:

1. Coman Andrei
2. Crăciun Mihai
3. Diaconu Andrei
4. Magan Alexandru
5. Popovici Robert
6. Stoica Alexandru
7. Ulmeanu Vlad

Felicitări elevilor de excepţie şi doamnei prof. Ioana Stoica!