Corina Crețu, europarlamentar, atrage atenția guvernanților asupra șanselor pe care le au acum pentru atragerea fondurilor europene dedicate domeniului medical:
“Vă implor, nu ratați șansele oferite de fondurile europene, s-au ridicat toate restricțiile și domeniul medical a devenit prioritar eligibil. Comisia Europeana pentru ofera rapid acești bani din următoarele fonduri disponibile:
– Fondul de Urgenta al Uniunii Europene
– Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (disponibil pana acum doar pentru dezastre naturale, de vineri acordându-se prioritate domeniului medical)
– Fondul de Dezvoltare Regională – gestionat de Ministerul Dezvoltarii împreuna cu Ministerul Fondurilor Europene
– Fondul Social – gestionat de Ministerul Muncii și Ministerul Fondurilor Europene. Aici intra și posibilitatea ca banii necheltuiti pt tineri – Garanția pentru Tineri- pot fi, de asemenea, alocați pentru achiziționări urgente in sistemul sanitar. Menționez ca Romania a cheltuit sub 2% din banii ce i s-au alocat acestui program pentru perioada 2014-2020.”

Statele Membre sunt scutite de obligația de a returna Comisiei Europene prefinanțările care au fost alocate țărilor membre la începutul perioadei de programare.
Corina Crețu face apel la toți colegii din Parlamentul României sa facă interpelări către Guvern, să uite bătăliile politice, așa încât împreună să găsească soluții și să acționeze rapid pentru sprijinirea spitalelor, dotarea cu echipamente de protecție a cadrului medical, achiziționarea de aparate de ventilat și medicamente, pentru salvarea vieții oamenilor.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a afirmat că a transmis astăzi o circulară către autoritățile sanitare și tot cei implicați în această perioadă în achiziția de echipamente de protecție. Până la mijlocul lunii aprilie ghidul va fi publicat pe site-ul Ministerul Fondurilor Europene. ”Din fonduri europene urmează să decontăm partea de echipamente medicale, echipamentele de protecţie medicală, iar pentru România, în plus faţă de rezerva pe care o avem, în limita unui plafon de 350 de milioane de euro, vom asigura decontarea echipamentelor medicale pe care le va procura fie Ministerul Sănătăţii, fie Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, fie unităţile sanitare, fie, după caz, autorităţile publice locale”, a precizat ministrul.