Sub egida “Zilelor Maramuresului – Haida, hai în Maramureş”, Consiliul Judeţean Maramures a redeschis porţile târgului de promovare a meşterilor populari şi a producătorilor tradiţionali în cadrul acţiunii “Bun de Maramureş”. Aflat la a II-a ediţie, evenimentul s-a desfăşurat în Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, în perioada 17 – 19 mai 2019, se arata intr-un comunicat de presa.

Timp de trei zile, “Satul din deal” a devenit un furnicar datorită miilor de vizitatori care au trecut pe la standurile celor peste şaptezeci de expozanţi. Iubitorii portului popular au găsit aici cămeşi, zadii, gatii, mânecări, straiţe, zgărdane, brăţări, toate autentice, demonstrând măiestria şi dragostea cu care au fost realizate de meşterii populari. Însă îndemânarea acestor oameni minunaţi nu s-a oprit aici, iar de pe mesele lor au zâmbit păpuşi îmbrăcate în straie populare, aflate lângă sticle de pălincă personalizate.

Nu au lipsit nici obiectele de decor, căsuţele tradiţionale miniaturale, vasele dantelate, calendarele, adevărate bijuterii realizate din lemn şi ceramică, pecum şi obiecte de uz casnic, toate purtând simboluri străvechi cum ar fi sita vieţii, soarele, funia, dinţii de lup sau crucea. Doi meşteri populari, un ceramist şi un cioplitor în lemn au oferit demonstraţii chiar în curtea Muzeului Satului, spre încântarea copiilor care au participat activ la aceste acţiuni, iar micii artişti au avut posibilitatea de a păstra obiectele realizate.

Târgul “Bun de Maramureş” s-a adresat şi producătorilor tradiţionali. Aceştia au oferit vizitatorilor prăjituri cu cele mai fine creme făcute după reţete de pe vremea bunicilor, delicata miere de salcâm roz, miere cu diverse combinaţii de nuci şi seminţe, o gamă largă de produse apicole, şi nu în ultimul rând uleiuri presate la rece. Uliţele “satului din deal” s-au umplut de miros de lavandă atunci când producătorii de uleiuri esenţiale au invitat vizitatorii să testeze produsele realizate din mărunta, dar magica plantă mov.

Atât doamnele, cât şi domnii au fost impresionaţi de oferta bogată de produse cosmetice 100% naturale realizate pe bază de gălbenele, argilă albă, ulei de bergamotă sau portocale. Atmosfera efervescentă a fost întreţinută de ansamblurile folclorice şi de primăriile – gazdă care au participat la eveniment şi care au dat viaţă gospodăriilor tradiţionale din Muzeul Satului.

Consiliul Judeţean Maramureş a realizat a doua ediţie a Târgului “Bun de Maramureş” cu participarea meşterilor populari, a producătorilor tradiţionali şi a autorităţilor locale din cele patru zone etnografice ale judeţului: Ţară Chioarului, Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului şi Maramureşul Voievodal.