Libra, noua moneda virtuala va fi lansata anul viitor si va crea o infrastructura financiara globala usor accesibila pentru miliarde de oameni pe tot mapamondul. Facebook a infiintat impreuna cu 28 de parteneri o companie de tehnologie financiara in Geneva, numita Asociatia Libra, care va guverna noua sa moneda digitala. Libra se bazeaza pe tehnologia “blockchain” un registru public care serveste pentru transferul de monede virtuale rapid, sigur si in mod anonim.

Clare Sebastian, CNN: “Pentru a avea acces la Libra ai nevoie de acest soft, care a fost botezat Calibra. Cand va fi lansat, anul viitor, va integra Facebook Messenger si WhatsApp. Asadar, teoretic, ati putea transfera bani asa cum trimiteti un emoticon. Sistemul este conceput sa aiba costuri mici pentru transferurile in strainatate, dar si sa fie rapid. Facebook spune ca, la inceput, Libra va putea gestiona o mie de tranzactii pe secunda”.

Mike Chapple, profesor asociat de tehnologia informatiei, analiza si operatiuni la Colegiul de Afaceri al Universitatii Notre Dame din Mendoza, declara ca proiectul Libra promite sa abordeze multe din barierele fundamentale care au oprit adoptarea pe scara larga a Bitcoin si a altor criptomonede.”In primul rand Libra este proiectata sa detina o valoare stabila. Bitcoin si concurentii sai au evaluari bazate pe piata, ceea ce inseamna ca pretul unui Bitcoin este determinat numai de cererea de pe piata, ceea ce creeaza o piata alimentata de speculatii si supusa unei volatilitati enorme. Libra, pe de alta parte, este sustinuta de o rezerva financiara care amesteca monedele stabile importante ale lumii: pentru fiecare moneda in Libra exista o suma echivalenta de numerar in banca sau in titluri de stat pe termen scurt. Aceasta stabilitate promite sa faca Libra o moneda stabila pentru consumatori, mai degraba decat un pariu atragator pentru investitori “, spune Chapple.