Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este unul dintre principalii parteneri ai Programului guvernamental Start-Up Nation, oferind şi în cadrul celei de- a doua ediţii a programului un produs de garantare dedicat pentru creditele punte acordate de CEC Bank şi Banca Transilvania, după cum se arată într-un comunicat de presă.

FNGCIMM s-a poziţionat în campania 2017-2018 ca principal susţinător al  start-up-urilor declarate eligibile şi care au solicitat creditul punte, obligaţiile de rambursare fiind garantate de către FNGCIMM în proporţie de maxim 80%.

Începând cu data de 25 iulie 2019, ca urmare a dinamicii pozitive a rezultatelor înregistrate în activitatea de garantare a creditelor acordate în cadrul Programului Start-up Nation şi eficientizării unor mecanisme interne ale societăţii, FNGCIMM a redus comisionul de garantare până la 1,95% din valoarea creditului.

“Reducerea costurilor de finanţare reprezintă unul dintre importantele deziderate ale IMM-urilor în accesarea surselor de finanţare. Aşadar, am reevaluat riscul asociat acordării garanţiilor în cadrul Programului START-up Nation şi, pentru a oferi un răspuns adecvat cerinţelor specifice ale partenerilor noştri, am ajustat costurile practicate tocmai pentru a crea premisele unei facilitări a accesului la creditare”, a declarat Gheorghe Lapadat-Director general FNGCIMM.

Comisionul se va aplica garanţiilor noi emise în favoarea beneficiarilor Programului Start -up Nation, inclusiv celor care au situaţii financiare încheiate, cu condiţia ca la data solicitării creditului garantat să aibă o vechime mai mică de 36 de luni de la data înfiinţării.

Comisionul de garantare este o cheltuială eligibilă, care poate fi decontată din ajutorul financiar nerambursabil acordat în cadrul programului Start Up Nation.

Pentru prima etapă a Programului Start-up Nation, FNGCIMM a fost un partener activ pentru circa 5100 de antreprenori aflaţi la început de drum, garantând credite de aproape 1 miliard de lei.