Prima zi din 2018 aduce “revolutia fiscala”, printre principalele modificari fiind plata taxei pe valoare adaugata in conturi separate („split TVA”) si trecerea contributiilor de asigurari sociale de la angajator la angajat. Agentia MEDIAFAX consemneaza principalele schimbari.

Cele mai importante schimbari sunt de ordin fiscal, dar mai avem si o serie de modificari sau chiar noutati legislative care au impact in toate domeniile economice si sociale. Firmele vor functiona dupa reguli noi (contabilii in primul rand vor avea incomparabil mai mult de lucru in 2018 fata de 2017), dar pe de alta parte salariul minim si indemnizatia de crestere a copilului se vor majora, iar cota de impozitare a veniturilor va scadea de la 16% la 10%.

Iata lista schimbarilor:

** Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) va fi platita in conturi separate („split TVA”), procedura care le impune companiilor costuri administrative suplimentare. S-a stabilit, insa, ca nu toate firmele vor trece la aceasta modalitate de plata, lucru care va complica relatiile dintre firmele care o aplica si cele care nu o aplica.

** Contributiile de asigurari sociale – CAS – vor fi platite de angajator, dar din banii salariatului, nu (si) din banii firmei, cum a fost pana la 1 ianuarie 2018. Masura ar trebui sa aiba ca efecte scaderea efortului financiar al firmelor (care vor mai avea de platit din surse proprii doar o taxa de 2,25% din fondul de salarii) si scaderea presiunii pe veniturile angajatului de la 39,25% la 37,25%. Dar pentru a se putea implini acest deziderat si mai ales pentru a se pastra venitul net al salariatului, angajatorii trebuie sa majoreze salariul brut cu cel putin 20 de puncte procentuale. Sau, dupa cum au anuntat deja unii angajatori, sa le plateasca salariatilor diferenta de 20% sub forma de prime/stipendii de merit, cel putin pana cand aceasta mutare a CAS va fi certa si clarificata din toate punctele de vedere.

** Complementar la mutarea CAS, de la 1 ianuarie 2018 va fi sanctionata cu inchisoare de la 1 la 6 ani neplata CAS de catre angajatori.

** Contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS), in procent de 10%, va fi datorata de o multitudine de persoane care realizeaza venituri cum ar fi: din dividende, din dobanzi, din alte surse, din activitati independente etc. Principala modificare: aceste venituri caree in 2017 erau scutite de contributia la asigurarile sociale de sanatate, respectandu-se si alte conditii legale, vor intra obligatoriu in sfera de aplicare a contributiei la sanatate, insa modul de calcul este diferit, baza de calcul fiind salariul minim pe economie. De exemplu, daca o persoana fizica este salariata si realizeaza si venituri din dividende, atunci plateste contributia la asigurarile de sanatate atat ca salariat, cat si pentru veniturile din dividende. Baza lunara de calcul a contributiei la sanatate pentru venitul din dividende este salariul minim brut pe tara valabil in luna in care se achita dividendele.

** Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit este de 10% pentru toate categoriile de venituri impozabile, cu exceptia veniturilor din dividende – pentru care se pastreaza cota de 5%. Pentru persoanele care realizeaza venituri din salarii se majoreaza deducerile personale in functie de marimea salariului si de numarul persoanelor aflate in intretinere, insa pana la limita a 3.600 de lei, peste care nu se mai acorda deduceri personale.

** Tot de la 1 ianuarie 2018, plafonul veniturilor unei microintreprinderi este de un milion de euro, calculat in lei la cursul BNR din ultima zi a anului anterior. Mai exact, 4,6597 lei/euro, cursul din 29 decembrie 2017, deci plafonul respectiv este de 4.659.700 de lei. Se pastreaza cotele de impozitare de 1% pentru microintreprinderile care au un salariat cu norma intreaga si de 3% pentru microintreprinderile fara salariati. Se abroga, in schimb, conditionarea fata de un anumit obiect de activitate, in sensul ca pot fi microintreprinderi si societatile care realizeaza venituri din consultanta si management intr-un procent mai mare de 20% din totalul veniturilor, din zona jocurilor de noroc, asigurari etc. Se abroga, de asemenea, si posibilitatea optarii pentru plata impozitului pe profit prin majorarea capitalului social la suma de 45.000 de lei.

** Din punctul de vedere al impozitelor si taxelor locale, pentru autovehiculele de transport de marfa cu masa totala autorizata egala sau mai mare de 12 tone, impozitul datorat la bugetul la bugetul local se majoreaza cu circa 7% din 1 ianuarie 2018.

** O alta modificare importanta: romanii care intentioneaza sa plece din tara pentru mai mult de sase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, sa fie amendati daca nu notifica Fiscul in prealabil. Notificarea Fiscului trebuie facuta prin completarea si depunerea unui formular de rezidenta fiscala. Amenda pentru nedepunerea in timp util a chestionarului respectiv va fi intre 50 si 100 de lei. Obligatia de a depune respectivul formular o au persoanele fizice care pleaca din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive. La fel, trebuie sa depuna chestionarul si persoanele fizice care sosesc in Romania si au o sedere in tara noastra o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.

** Trecand in registrul social, de la 1 ianuarie indemnizatia minima de crestere a copilului se va majora, din 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, fata de 1.233 de lei cat era in 2017. Pentru asigurarea acestei majorari, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta (ISR). Valoarea ISR este stabilita la 500 de lei, iar indemnizatia va avea valoarea a 2,5 ISR.

** Salariul minim pe economie creste de la 1.450 la 1.900 de lei. Majorarea este binevenita pe fondul unei crize fara precedent de forta de munca, dar angajatorii sunt deranjati de modul in care a fost impusa. Firmele care si-au setat afacerile pe costuri salariale la nivelul minimului pe economie (cel putin 35% din total, dupa ultimele statistici) sunt nevoite ori sa dea afara din angajati, ori sa mareasca preturile, riscand sa nu-si mai vanda produsele, ori sa inchida cu totul intreprinderea.

** Din 1 ianuarie se aplica si controversata reducere a procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fara a insa fi afectata valoarea nominala din 2017. Mai precis, suma achitata in 2017 catre administratorii Pilonului II va fi cel putin aceeasi in 2018, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului mediu cu 20%.

** Si in domeniul auto va interveni o schimbare: de la 1 ianuarie, romanii cu masini noi vor avea o supriza placuta referitor la inspectia tehnica periodica (ITP); in schimb, cei cu vehicule vechi vor trebui sa efectueze mai des ITP. Masinile vor putea trece ITP-ul cu defecte minore, dar daca se constata defecte mai grave, acestea trebuie reparate in maximum 30 de zile. De asemenea, in cazul masinilor cu o vechime de 12 ani sau mai mult, ITP-ul va fi necesar anual, nu o data la doi ani. Pe de alta parte, masinile noi vor avea de trecut primul ITP abia dupa trei ani de la inmatriculare.

** Tot incepand din 1 ianuarie, vom avea un fel de reducere a costurilor cu telefonia in roaming. Ca urmare a scaderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare va creste volumul de date ce pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara taxe suplimentare. In cazul depasirii limitelor utilizarii rezonabile a unor servicii in roaming in UE/SEE, scad si suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, dupa cum urmeaza: de la 1 ianuarie 2018 scade cu 22% suprataxa pentru date, de la 7,7 la 6 euro/GB; de la 3 ianuarie 2018 scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 eurocenti/minut.

** In fine, plafonul de garantare pentru programul Prima Casa va scadea, in 2018, de la 2,67 la 2 miliarde de lei.

Tot pentru data de 1 ianuarie a mai fost prevazuta intrarea in vigoare a urmatoarelor normative: Legea 217/2016 privind combaterea risipei alimentare, Legea 163/2016, prin care constructorii trebuie obligatoriu sa fie certificati tehnico-profesional sau Legea nr. 4/2016 care prevede sanctionarea contraventiilor silvice.

sursa: mediafax.ro