Grupul Purcari, producător de vin, este listat de joi la Bursa de Valori București, sub simbolul WINE, după realizarea cu succes a unei Oferte Publice Inițiale (IPO) pentru 49% din acțiunile sale.

Oferta a fost bine primită, tranșa dedicată investitorilor retail fiind suprasubscrisă de peste patru ori, în pofida turbulențelor care au afectat piețele globale și care au marcat scăderi record ale indicelui Dow, notează un comunicat al companiei. Prețul final al ofertei a fost de 19 lei/acțiune, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane lei (50 milioane dolari).

Grupul Purcari este condus de fondatorul şi CEO-ul său, Victor Bostan, de profesie oenolog, alături de acționarii Horizon Capital, companie de private equity din Ucraina și Moldova, și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group.

Purcari a înregistrat o rata medie de creştere a veniturilor de 34% ȋn perioada 2014-2016, cu rate medii anuale de creștere de 55% ȋn Romania, 49% ȋn Polonia, 44% ȋn Moldova, 15% ȋn Cehia şi Slovacia. Nivelul ridicat al creșterii s-a menținut în primele 9 luni ale anului 2017, în care veniturile s-au majorat cu 35% pe an, creșterea în România accelerând la 69% față de aceeași perioadă din 2016.

Marja EBITDA pe primele 9 luni 2017 a fost de 33%, în timp ce marja de profit net a crescut la 23%, crescând cu 29%, respectiv 55%, față de aceeași perioadă din 2016.

Grupul Purcari este unul din cele mai mari grupuri vinicole regionale, cuprinzând patru vinării, ȋn Republica Moldova şi România: Vinăria Purcari, Vinăria Bostavan, Crama Ceptura şi Vinăria Bardar, totalizand circa 1.060 hectare de viţă de vie ȋn gestiune.

Sursa: Mediafax