Șapte sectoare pot juca un rol crucial în catalizarea de investiții private de mii de miliarde de dolari: energia regenerabilă, energia solară independentă de rețea, stocarea energiei, sectorul agricol, clădirile „verzi”, transportul urban, gestionarea apei și a deșeurilor urbane.
Este concluzia unui raport al IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, care arată că peste 1000 de miliarde de dolari sunt canalizați deja spre investiții în proiectele legate de schimbările climatice în aceste domenii.

Dar alte trilioane ar putea fi atrase prin crearea unor condiții propice mediului de afaceri pe piețele emergente, se precizează în raport. Țările în curs de dezvoltare pot să atingă obiectivele legate de schimbările climatice stabilite prin Acordul de la Paris catalizând mii de miliarde de dolari în investiții private printr-o combinație de reforme inteligente de politici publice și prin modele inovatoare de afaceri.

„Sectorul privat deține cheia în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat președintele executiv al IFC, dl. Philippe Le Houérou. „Sectorul privat deţine inovația, finanțarea și instrumentele. Putem să ajutăm la deblocarea mai multor investiții în sectorul privat, dar este nevoie de reforme guvernamentale, precum și de modele inovatoare de afaceri — care vor putea crea împreună noi piețe și vor atrage investițiile necesare. Astfel ne putem respecta promisiunea făcută la Paris”.

Raportul IFC intitulat „Crearea piețelor pentru afacerile legate de combaterea schimbărilor climatice”, (Creating Markets for Climate Business) oferă mai multe exemple privind o astfel de abordare. Recent, oficialii egipteni au semnat un acord privind dezvoltarea celui mai mare parc de panouri solare din lume. IFC o oferit un pachet de împrumuturi în valoare de 653 milioane de dolari care va finanța construirea a 13 centrale fotovoltaice în apropierea orașului Aswan din Egipt. Acordul a avut loc numai după o serie de reforme implementate de guvern și după crearea unor structuri de finanțare inovatoare, costurile de producţie a energiei electrice vor scădea, iar dependența Egiptului de combustibilii fosili importați se va reduce.

Constatările raportului indică oportunități specifice de investiții inclusiv în energia regenerabilă, unde ar putea să crească la 11.000 de miliarde de dolari cumulate până în 2040 — reforme precum licitațiile legate de energia regenerabilă, reformele legate de titlurile de proprietate și cadrele de politică de susținere a stocării energiei care sunt implementate ar face acest lucru posibil.

Investițiile în energia solară independentă de rețea și stocarea energiei pot să atingă 23 miliarde de dolari pe an până în 2025 — dacă țările folosesc tarife diferențiate, standarde tehnice și de siguranță clare și stimulente financiare specializate, în timp ce sprijină noi modele de afaceri pentru energia solară bazate pe comunitate, precum plata în funcție de utilizare și soluțiile de finanțare inovatoare, precum activele securizate.

Alte mii de miliarde de dolari de investiții în sectorul agricol pot să devină mai „adaptate la schimbările climatice”, dacă guvernele asigură drepturile la proprietate, o bună infrastructură de transport, reglementări și politici fiscale care încurajează investițiile inteligente în climat, promovând în acelaşi timp practicile îmbunătățite de formare a agricultorilor și utilizarea inovațiilor financiare, precum asigurarea capitalului de exploatare pentru agricultori.

Investițiile în clădirile „verzi” ar putea să atingă 3.400 de miliarde de dolari cumulate până în 2025 ca piețe emergente principale, dacă țările adoptă coduri și standarde mai bune legate de clădiri și creează stimulente financiare specializate, precum certificarea clădirilor verzi și analiza comparativă obligatorie a folosirii energiei. Alte reforme importante ar trebui să încurajeze noile modele de afaceri de utilitate, precum creditele ipotecare „verzi” și companiile de servicii energetice.

Alte mii de miliarde de dolari în investiții în transportul urban durabil pot să fie mobilizate în deceniul următor, dacă guvernele autorizează investițiile în infrastructură și adoptă planurile de transport municipal care pot să ducă la inovații, precum metroul ușor.
Investițiile în aprovizionare cu apă și canalizare ar putea să depășească 13.000 de miliarde de dolari cumulate până în 2030; pentru aceasta, guvernele ar trebui să stabilească prețuri ale apei la niveluri predictibile și durabile pentru a crește bonitatea utilităților în timp ce intră în parteneriate public-privat și adoptă contracte bazate pe performanță.
Investițiile în gestionarea deșeurilor urbane adaptată la schimbările climatice ar putea să atingă 2000 de miliarde de dolari, dacă primăriile depun eforturi pentru a atrage participarea sectorului privat prin cadre de reglementare și aplicare îmbunătățite, folosind stimulente economice și mecanisme de recuperare a costurilor, precum tarifele fixe și construirea unui comportament al consumatorilor conștienți de deșeurile produse.

Începând din 2005, IFC a investit 18,3 miliarde dolari din propriile fonduri pentru a finanța pe termen lung proiectele adaptate la schimbările climatice și a mobilizat alte 11 miliarde de dolari de la alți investitori. Ultimul raportul este urmarea raportului Oportunitățile de investiții în combaterea schimbărilor climatice (Climate Investment Opportunities) pregătit de IFC anul trecut care a constatat că Acordul de la Paris ar putea să creeze 23.000 de miliarde de dolari în oportunități de investiți în 21 de țări cu piețe emergente.

sursa: mediafax.ro