Ce schimbări va aduce Brexitul companiilor din industria bunurilor de larg consum, aceasta este tema unui studiu Deloitte care şi-a propus să identifice care sunt măsurile pe care aceste companii ar trebui să le ia în calcul la stabilirea strategiei pentru urmatoarea perioadă.

Numărătoarea inversă a început: Marea Britanie ar putea părăsi oficial Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. Cum se pot pregăti companiile din industria bunurilor de larg consum în anul care vine pentru a atenua efectele Brexit?

Explorați potențialele strategii pentru operațiuni, talente, lanțul de aprovizionare și alte procese care ar putea fi afectate de Brexit.

Posibilele rezultate ale unui Brexit “dur”:

  • Accesul pe piață și tarifele. În orice scenariu Brexit va exista probabil o creștere a costurilor asociate cu circulația mărfurilor între Marea Britanie și UE datorită tarifelor – care fie vor fi transferate către consumatori, fie vor afecta în mod negativ profitabilitatea unor companii. Companiile din industria bunurilor de larg consum ar trebui să se concentreze pe modul în care vor fi tratate aceste costuri suplimentare pentru a se asigura că bunurile lor rămân competitive pe piața UE.
  • Sediul companiei. Pentru marile companii multinaționale care se confruntă cu o serie de probleme de reglementare în întreaga lume, Brexit ar putea fi tratată ca o problemă “locală” care afectează o piață unică, însă pentru companiile cu sediul în Marea Britanie și care au lanțuri de aprovizionare transfrontaliere situația cu care se vor confrunta va fi mult mai complicată.
  • Lanțul de aprovizionare. Companiile cu sediul în Marea Britanie și având un lanț de aprovizionare în mai multe țări sunt susceptibile de a fi afectate mai mult decât țările care au un lanț de aprovizionare mai simplu și specific pentru Marea Britanie. Brexit va face ca mișcarea bunurilor de consum prin lanțurile de aprovizionare existente să fie mai complexă, mai costisitoare, mai lentă și mai dificil de executat.
  • Talentele. Deoarece numeroși cetățeni ai UE vor fi probabil afectați de Brexit, iar unii părăsesc deja Marea Britanie din cauza incertitudinii generate de Brexit, companiile vor trebui să planifice un scenariu în care vor exista tot mai puțini angajați talentați pe piață. Companiile din industria bunurilor de larg consum pot lua în considerare sponsorizarea de vize sau permise de muncă pentru cetățenii Uniunii Europene.
  • Etichetarea și siguranța produselor. Companiile din industria bunurilor de larg consum din Marea Britanie vor fi nevoite să evalueze beneficiile aderării la standardele UE privind etichetarea și siguranța produselor. Pe de altă parte, deoarece standardele UE sunt printre cele mai stricte din lume, companiile din Marea Britanie ar putea dori să continue la standardele UE pentru a asigura accesul permanent la piețele UE. După Brexit ne putem aștepta la o diluare treptată a standardelor din mai multe motive – de la scăderea costurilor de producție la schimbările în comunicările de pe piață.