Viitorii antreprenori din Regiunea Centru au la dispozitie noi resurse, in valoare totala de aproape noua milioane lei, pentru a-si pune in practica initiativele antreprenoriale. ADR Centru a semnat contractul de finantare pentru proiectul ”StartUp Hub Centru”, proiect finantat in cadrul Programului Operational Capital Uman 2014 – 2020, linia de finantare Romania Start Up Plus, se arata intr-un comunicat de presa.

Bugetul acestui proiect, care va fi implementat de ADR Centru in parteneriat cu SC DAD Expertise SRL, in valoare de 8.886.946,18 lei, este dedicat asigurarii instruirii antreprenoriale pentru minim 300 de persoane din Regiunea Centru, selectarea a minim 36 de planuri de afaceri, sustinerea infiintarii firmelor pentru initiatorii acestor planuri de afaceri, completarea instruirii formale a celor care si-au propus sa dezvolte aceste firme cu o instruire practica, printr-un internship in companii mature din domeniile pe care antreprenorii le vizeaza, precum si finantarea planurilor de afaceri cu o suma de maxim 178.340 lei per proiect (cca 38.000 euro).

Scopul proiectului, care se va desfasura pe durata a 36 de luni, este sustinerea dezvoltarii antreprenorialului in sectoarele non agricole din zona urbana a Regiunii Centru, ca o conditie esentiala a dezvoltarii economice si sociale a Regiunii.

Dezvoltarea antreprenorialului intr-un areal geografic are vocatia de a contribui in mod esential la crearea de noi locuri de munca. Noile afaceri rezultate prin proiectul ”StartUp Hub Centru” trebuie sa angajeze forta de munca locala, inclusiv prin polarizare din zona periurbana sau chiar rurala din vecinatatea oraselor, in etapa de infiintare si crestere a afacerilor si, mai ales, in etapa ulterioara de consolidare.

De asemenea, in aceasta etapa de consolidare, afacerile antreprenoriale pornite cu sprijinul acestui proiect vor genera efecte de multiplicare in mediul local, direct, prin sustinerea activitatii furnizorilor si cresterea numarului de angajati, si indirect, ca proiecte de succes ce pot fi replicate si care vor inspira alte persoane sa incerce drumul antreprenoriatului. Atingerea scopului proiectului se face prin asigurarea accesului la instruire antreprenoriala, asigurarea accesului la surse de finantare, aplicarea principiului echitatii si valorificarea unor sinergii regionale.

„Proiectul a avut la baza o initiativa a ADR Centru de a construi un instrument de interventie in dezvoltarea componentei de start-up a mediului antreprenorial regional, instrument care sa utilizeze, pe de o parte, experienta acumulata in cadrul birourilor Enterprise Europe Network si Europe Direct din cadrul ADR Centru si, pe de alta parte, sa motiveze potentialii antreprenori sa depaseasca barierele de acces in mediul antreprenorial. Acesti potentiali intreprinzatori vor invata sa-si instrumentalizeze initiativele pe care sa le inscrie intr-o competitie, in urma careia vor avea acces la finantare pentru proiectele lor.

Actiunile proiectului, odata ce vor fi fost validate in practica, mai ales sub aspectul efectului asupra grupului tinta, vor putea fi transferate catre alte categorii, mai usor, pe de o parte pentru ca sunt deja constituite si, pe de alta parte, pentru ca vor actiona ca exemple de bune practici, inclusiv in retelele parteneriale interne si internationale din care ADR Centru face parte. Nevoile concrete ale antreprenorilor, precum si barierele care impiedica dezvoltarea antreprenoriatului, identificate pe parcursul implementarii proiectului, vor putea fi cuprinse in documentele de programare care vor structura programele de finantare, mai ales Programul Operational Regional, precum si in strategiile de dezvoltare pe care ADR Centru le intocmeste si implementeaza la nivel regional. In plus, vom avea si satisfactia de a creste o generatie mai activa si mai implicata de antreprenori locali, care vor dezvolta afaceri pe specificul pietei regionale”, a declarat domnul Simion Cretu, directorul general al ADR Centru.