Ministerul educației împreună cu administrația publică locală va demara investitii, din fonduri europene, la cinci scoli din judetele Brasov, Mures si Sibiu. Scolile din comunele Augustin, Bran, Sinca Veche (Brasov), Ceuasu de Campie (Mures) si Bradeni (Sibiu) beneficiaza de posibilitatea de a-si achizitiona dotari si echipamente, si de a-si finanta, lucrarile de reabilitare a cladirilor inclusiv unele constructii noi.

Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea si dotarea unor noi spatii pentru scoli si licee care functioneaza in cladiri ce nu mai prezinta siguranta in exploatare, sunt amplasate in constructii ce fac obiectul retrocedarii sau au spatii insuficiente si inadecvate pentru educatia de nivel primar si mediu.

Lucrarile si dotarile vizate includ refacerea instalatiilor electrice, montarea unor becuri LED cu consum redus de energie, montarea la exterior a unor corpuri de iluminat cu senzori de miscare, montarea unor baterii de lavoar cu senzori, montarea sau inlocuirea centralelor termice cu unele mai performante si termoizolarea corespunzatoare a cladirii iar climatizarea spatiilor se va efectua exclusiv in mod natural.

   ”Supraincarcarea spatiilor scolare, ca urmare a transformarii grupei pregatitoare in ”Clasa 0” si includerea acesteia in ciclul invatamantului primar a condus, in multe cazuri, la desfasurarea activitatilor educationale in spatii neadecvate. Peste acest aspect se suprapune si dotarea relativ slaba cu echipamente moderne, banci, mese, scaune, table si multe altele. In acest sens, pentru asigurarea bazei materiale minime, resursele financiare nerambursabile europene reprezinta o solutie foarte buna. Avem astfel convingerea ca desfasurarea actului educational in conditii mai bune va putea duce si la co-interesarea elevului, la descurajarea absenteismului si reducerea fenomenului de abandon a scolii. Prin Axele Prioritare ale programului REGIO 2014-2020 vom gestiona investitii la mai multe obiective din invatamant, fie la gradinite si scoli, fie la licee profesionale si universitati, inclusiv pentru reabilitarea energetica a mai multor cladiri din sistemul educational. Acest proiect face parte din categoria de finantare a investitiilor demarate la nivel local si nefinalizate, dar in foarte scurt timp, vom incepe contractarea proiectelor depuse de autoritatile publice locale din Regiunea Centru. Prin toate proiectele pe care le coordonam la nivel regional vom gestiona investitii in valoare totala de peste 40 milioane euro pentru cresterea confortului si a calitatii actului educativ, precum si pentru a se achizitiona echipamente moderne, potrivite cerintelor actuale din invatamant”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.